сряда, 10 юни 2020 г.

"Билд": Екшън на българска сватба в Германия


Българска сватба в Германия се превърна в акцент в пресата там, и в дискусиите, свързани с расизма.
Таблоидът "Билд" разказва, че се стигнало до глоби и отмяна на празненството, заради мерките срещу коронавируса, на фона на липсващи санкции, заради нарушаване на същите мерки на многохилядните протести срещу расизма.
В малко старинно градче в Германия в съботния ден се събират 70 души в къща, за да отпразнуват сватба. Българското тържество обаче не минава по план - прекъснато е след намеса на полицията, защото не е спазена дистанция, а само четирима от гостите са с маски. Останалите ги очакват глоби.
Сценарият се повтаря и на кръщене на румънско семейство с 80 гости. В същия съботен ден се развива още едно действие. На много места в Германия хиляди протестират срещу расизма. Голяма част от протестиращите са без маски и не спазват разстояние.
Заглавието на вестник Билд за двата случая е: "Защо тук е разследвано, а там не". В печата в Германия покрай дискусиите с расизма българите попадат и под перото на главния коментатор на "Ди Велт" Жак Шустер.

Снимка: bTV
В доклад на Антидискриминационната служба, представен днес става ясно, че случаите на дискриминация през изминалата година са се увеличили с 10%.

Новините от днес и със задна дата