петък, 19 юни 2020 г.

В кои градове продават най-много нелегални бензин и дизел

С повече от половин милиард лева е ощетен бюджетът миналата година заради недекларирана продажба на горива. Това показва анализ, поръчан от Българската петролна и газова асоциация (БПГА). Недекларираните продажби на бензин и пропан бутан са в размер на 5,12%, а на дизел - 14% през 2019 година.
 
Най-рисковите области с най-голям дял на нерегламентирани продажби са Благоевград, Бургас, Варна и София област.
 

За миналата година легално са продадени горива за 7.49 млрд. лева, а на още 1 млрд. лева се оценяват сделките в сивия сектор.

Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията в сравнение с предходните години сивият сектор при горивата намалява. Уточнявайки, че данните не са от такова мащабно проучване, през 2018 г. нерегламентирано са се продавали 19% от дизела и 16% при бензините.

Според Безлов това показва, че мерките на правителството за ограничаване на сивия сектор, предприети през миналата година, работят.

В резултат от мерките, предприети от държавата обаче, секторът значително се изсветлява през последните години, казва Тихомир Безлов. И за сравнение посочва 2018-а, когато делът на сивите продажби е съответно 18 на сто при дизела и 16 на сто при бензините.
 
"Номер едно е ключовите области, където има рискови обекти, интересни примери, в които се нарушават системите за отчитане на нивомерите и касовите апарати. Изключителна възможност дава ТОЛ системата, като биха могли да се използват данните ѝ".


Въпреки постигнатото значително подобрение и постъпленията от продажби все още секторът на горивата генерира пет пъти по-големи загуби в сравнение с цигарената индустрия.

Проучването показва и още нещо любопитно. Въпреки че броят на моторните превозни средства се увеличава, техният среден пробег намалява. През 2016 година те са били 3.006 млн, като 2.450 млн. са били в движение, докато през миналата са 3.34 млн. и са се използвали 2.964 млн.

В същото време средният пробег пада от 16.966 километра, на 14.230 км за всички превозни средства и от 13.830 на 12.830 километра при тези, които реално са се движили.

Новините от днес и със задна дата