събота, 6 юни 2020 г.

Аномалия: Кораби и огромен танкер попаднаха в гигантска фуния в Атлантика

Корабите, плаващи край Африка, изведнъж започнаха да плават в кръг. Дълго време капитаните се опитваха да направят всичко възможно, за да продължат да се движат по предварително назначения курс, но нищо не се получи. Инцидентът е станал на 4 юни във водите на Атлантическия океан. Няколко кораба изгубиха курса си наведнъж, включително огромният танкер Уилоу. Заради въртенето имаше риск от сблъсък на кораби, но за щастие това не се случи. Движението на корабите беше така, сякаш бяха попаднали във фуния.
Екипите отначало смятаха, че са попаднали в силно течение, но тази теория скоро беше опровергана. Експертите припомниха подобен случай в Китай. Тогава нарушението на движението на корабите беше свързано с повреди в системата за проследяване на GPS. Всеки кораб има автоматична система за идентификация, която предава местоположението, скоростта и курса на другите кораби.
Имало е случаи, когато злоумишленици, след като прехващат данните, са манипулирали движението на морските плавателни съдове. В нашия случай не се забелязали никакви намеси на трети страни. Тази история може да се свърже с нещо аномално и необяснимо, като много други явления, но учените все пак успяха да намерят причината за странното явление.
Както се оказа, корабите са навлезли в район, където отслабване на магнитното поле се наблюдава от 50 години.

Много кораби използват механичен компас, който реагира на всякакви промени в магнитосферата. В условия на магнитна аномалия то много лесно би могло да стане причина за явлението. Според учените след няколко хиляди години полюсите като цяло ще променят местата си. Всички системи за проследяване на местоположението ще трябва да бъдат пренастроени и оптимизирани./БЛИЦ

Новините от днес и със задна дата