събота, 6 юни 2020 г.

Чуждестранни групи масово се отказват от резервациите си по родното черноморие

Слънчев бряг – Уикипедия

Голяма част от хотелите на Черноморието и в зимните ни курорти няма да отворят през летните месеци. Причината, че почти нямат резервации, както от българи, така и чужденци, а направените преди кризата с Covid-19 са отменени, предава БНТ.
Според туроператори най-предпочитани от туристите през лятото ще бъдат самостоятелните апартаменти и къщите за гости. Тежък летен сезон с малко на брой туристи очакват собствениците на хотели в страната. Те твърдят, че ще имат минимална печалба от дейността си през следващите месеци и дори трудно ще успеят да покрият разходите си.
Причините са няколко - на първо място е неяснотата колко от чуждестранните туристи, които традиционно почиват на родното Черноморие, ще се завърнат и тази година.
Освен това, за да изпълнят изискванията за безопасен престой на туристите хотелиерите трябва да инвестират много средства, които са допълнителен разход за тях. Така теглейки чертата, собствениците на 4 и 5 звездни хотели са установили, че е по-добре да не отварят това лято.
Хотелите в най-големия курортен комплекс у нас Слънчев бряг все още не са отворили. Собствениците се надяват, че сезонът ще стартира през юли и август. Твърдят обаче, че традиционните за курорта английски туристи няма да дойдат.
"По това време вече имах някъде към 60 човека. До края на сезона ставаха 80-90. Сега няма да отворя с повече от 20-25 човека. Категорично-не", отсече Веселин Налбантов, собственик на хотел. Въпреки липсата на туристи, част от заведенията в Слънчев бряг вече работят. "Лично на нас ни се отразява доста сериозно, понеже работим главно с туристи от Великобритания, от Дания, от Швеция. Разчитаме много на тях", каза Елина Грудева, собственик на заведение.

В планинския курорт Банско голяма част от хотелите също не работят. Очакват, че с отварянето на границите у нас ще започнат да идват и туристите от съседните държави, твърдят, че само с посетители от България няма да покрият разходите си. Георги Думанов, собственик на хотел: "Ние работим с групи от Германия, от Англия и Чехия. Две трети от групите се отказаха", заяви Георги Думанов, собственик на хотел.
От бранша настояват за мерки от държавата, с които да бъдат привлечени повече чужденци. Очакванията на туристическия сектор са цените тази година да бъдат намалени, въпреки финансовите затруднения на голяма част от хотелите и ресторантите.

Новините от днес и със задна дата