четвъртък, 11 юни 2020 г.

ООН предупреждава за криза и глад, невиждана от много години насам

Светът се намира на ръба на криза с изхранването, невиждана от най-малко 50 години и правителствата на планетата трябва да предприемат незабавни мерки, за да гарантират по-добра защита за най-уязвимите социални прислойки срещу последствията от надвисналата глобална рецесия, която ще последва пандемията от коронавируса. Това предупреди генералният секретар на Организацията на обединените нации (ООН) Антониу Гутериш в официално изявление, цитирано от световните агенции.
“Ако не бъдат предприети незабавни мерки става повече от очевидно че сме изправени пред глобална криза с изхранването, която може да има дълготрайни последствия за стотици милиони възрастни и деца. Трябва да действаме сега, за да избегнем най-тежките последствия от пандемията”, смята Гутериш.
Макар и събирането на реколтите в глобален мащаб да продължава в редовен темп въпреки опасенията на експертите, най-тежките последствия от пандемията предстои да бъдат усетени, смята още генералният секретар на ООН.

“Дори в страните с излишък на храни очакваме риск от прекъсване на снабдителните вериги”, казва още Гутериш.
По данни на ООН над 50 милиона души по света ще паднат под прага на крайната бедност тази година, като дългосрочните последствия за глобалната икономика остават непредвидими.

Новините от днес и със задна дата