четвъртък, 25 юни 2020 г.

Проф. Тодор Кантарджиев: Германския турист иска сигурност, в Бургас и региона може да я намери!

Доцент Велинов (декан на бургаския Медицински факултет) е един от най-добрите ми ученици. Той защити докторска степен в Националния център по заразни болести, каза Проф. Тодор Кантарджиев - директор на Национален център по заразни и паразитни болести, докато бяха представени резултатите от мащабно имунологично изследване на Бургас и региона, което показа, че под 1 % от местното население и сезонните работници в туризма са се срещали с КОВИД - 19.

Какво доказва Бургас с това изследване?

Първо - данните за хората, които са били с коронавируса, са сравними с тези от другите проучвания в страната, и са малко по-ниски, което говори за по-добро спазване на мерките в месеците февруари, март и април.

Второ - няма голяма разлика между антителата на хората от местното население и тези, които работят в туризма, което е много добре. Това означава, че рисковете и за двете групи са по-малки.

Трето - данните, които съобщи кметът, са от първа фаза на изследването. Втората ще бъде след сезона, за да се разбере каква част от работещите в туризма и срещащи се с хора, идващи от чужбина, са влезли в безсимптомен контакт с вируса.

Четвъртото и най-важно нещо - познавам германците много добре, учил съм В Роберт Кох Институт, и мога да ви кажа - германецът иска сигурност. Сигурност иска и всеки западен турист. Да гледа усмихнатото лице на рецепционистка и сервитьорка през лицевия шлем и с маска. Това иска чужденецът. Първата работа на германеца, когато влиза в заведение, е да види дали има дезинфектант, дали има отстояние и дали ще бъде навън, на чист, свеж въздух. Ей това ако осигурите, ще имате един хубав сезон, което искрено ви желая!

Новините от днес и със задна дата