събота, 20 юни 2020 г.

Проучване установи Мутафчийски или Мангъров подкрепят българите

53% от българите към средата на юни вярват, че най-лошото е вече зад нас. Това показва проучване на „Екзакта“. 69% определят като адекватни ограничителните мерки от март до май, въведени във връзка с разпространението на Ковид-19 у нас, а 64% преценяват като адекватни и мерките по разхлабване на извънредното положение от началото на май, пише topnovini.bg. 89% от българите твърдят, че по-скоро се съобразяват с препоръките на Националния оперативен щаб. Повечето хора споделят мнението на ген. проф. Венцислав Мутафчийски. Така мислят 62% от интервюираните.
Други 34% се определят като хора, на които повече импонират позициите на доц. Атанас Мангъров. 34% от българите посочват, че по време на епидемията не им се е наложило да прекъсват работа.
Други 25% са били в отпуск (16% от тях в платен и 9% неплатен). Плановете за лятото 30% от интервюираните българи посочват, че възнамеряват да отидат на почивка през лятото. Цели 50% обаче заявяват, че няма да почиват.

Близо 17% от българите възнамеряват да почиват на българското Черноморие, а 9% твърдят, че ще отидат на планина или на балнеокурорт у нас. 6.3% ще почиват през лятото на вила или на село. 4,3% от интервюираните твърдят, че ще отидат на море в Гърция, а около 1% избират морето в Турция.
Проучването е проведено в периода 6-13 юни.
На квотен принцип (чрез стратифицирана извадка по пол, възраст и тип населено място) „face to face” са интервюирани 1005 пълнолетни българи в 123 гнезда в 89 населени места на страната.

Новините от днес и със задна дата