сряда, 24 юни 2020 г.

Срутване в строящия се тунел "Железница", има затрупани хора /обновена/

Уволниха шофьор на линейка, пуснал чалга на пациент | Общество
Част от тунела "Железница", който в момента се изгражда на магистрала "Струма", се е срутила. По предварителна информация има затрупани четирима работници.

Към мястото на инцидента са изпратени екипи на полицията, пожарната и Спешна помощ.

Според първоначалните данни, срутването е станало откъм южната страна.

Към тунел "Железница" пътуват министърът на регионалното развитие Петя Аврамова и председателят на АПИ Георги Терзийски.

Тунелът се строи в момента, като е предвидено 2 километра тръби да свържат северната с южната част, които трябва да се срещнат по средата.

До момента са прокопани общо 800 метра от двете страни на тунела, като по-бърз е напредъкът от южната страна. Работи се 24 часа на три смени. В тунела ще бъдат изградени автомобилни преходи, които ще се използват само при аварийни ситуации. Наред с това съоръжението ще разполага и с пешеходни преходи. Освен това вътре ще има автомобилна връзка, която ще се използва само от Спешна помощ и пожарната.

Очаква се тунелът да бъде завършен през пролетта на следващата година, а през март 2022 година трябва да бъде приключено и строителството на целия ЛОТ 3.1 от Благоевград до Крупник.

                                                Снимка: Bulphoto

Първоначално бе съобщено, че са затрупани четирима работници, но на брифинг в Министерски съвет здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че те са трима, като няма загинали. И тримата са извадени от тунела, като двама от тях вече са приети в болницата в Благоевград. Единият от тях е 46-годишен от село Черниче, а другият 31-годишен от село Бистрица.

Работниците са с травми, но дали има опасност за живота им на този етап лекарите все още не могат да кажат.

Третият пострадал работник е транспортиран в частната благоевградска болница "Пулс".

Според първоначалните данни, срутването е станало откъм южната страна в тръбата, която е в посока от Симитли към София, съобщи БНР. Точно в тази тръба преди 3-4 седмици регионалният министър Петя Аврамова и шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски направиха инспекция на строителството. Използват се модерни способи за строителство, но работата и теренът са рискови. Засега причината за срутването не е ясна.

Извършва се разчистване на свлечената земна маса, допълни още Ананиев. 

От фирмата изпълнител "GP Group" обаче твърдят, че се е срутила мазилка.


Новините от днес и със задна дата