четвъртък, 4 юни 2020 г.

Главният епидемиолог на Швеция: Сгреших фатално, много хора умряха заради решението ми

Главният епидемиолог на Швеция: Сгреших фатално, твърде много хора умряха от COVID-19

Kритиките срещу решението на правителството да не налага строга карантина като в други европейски страни се увеличават

Швеция можеше да направи повече за борба с коронавируса и да предотврати по-голямата смъртност от COVID-19 в сравнение със съседните страни.

Това обяви Андерс Тегнел, главен епидемиолог в Здравната агенция на скандинавската страна, който е и човекът зад шведската стратегия за борба с пандемията, пише Труд.

Той признава, че много хора са умрели заради неговото решение.

Близо 4500 шведи починаха от заболяването – по-висока смъртност от Дания, Норвегия и Финландия, и критиките срещу решението на правителството да не налага строга карантина като в други европейски страни се увеличават. Към днешна дата в Швеция са регистрирани 40 803 заразени, като само за последните 24 часа те са 2214.

„Ако знаехме това, което знаем днес, смятам, че щяхме да подходим с нещо средно между това, което Швеция направи и което останалата част от света предприе“, призна Тегнел пред шведското радио, цитиран от Ройтерс. „Да, мисля, че можехме да се справим по-добре, отколкото успяхме“, подчерта той.

В отговор, правителството в Стокхолм обяви, че е било готово да въведе допълнителни мерки за възпрепятстване разпространението на новия коронавирус, ако е получило съответната препоръка от Здравната агенция.

„Правителството през цялото време бе подготвено да въведе още мерки, препоръчани от експертната общност“, заяви пред Ройтерс здравната министърка Лена Халенгрен.

Мекият подход на Стокхолм, за разлика от други страни в Европа, предизвика учудване в целия свят в разгара на пандемията.

Новините от днес и със задна дата