неделя, 21 юни 2020 г.

Д-р Николай Брънзалов: Има опасност да изпуснем нещата с коронавируса

Д-р Николай Брънзалов: Има опасност да изпуснем нещата с коронавируса, ако... ВИДЕО - 0
32 години стаж имам като лекар, в такава ситуация не съм изпадал. Това заяви пред Нова телевизия д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС. ​​​​​​​ „Много научихме за коронавирусната епидемия, тя почти е овладяна. Има опасност, ако населението не разбере, че коронавирусът не си е отишъл, и че трябва да се спазва дисциплина. Трябва да имаме едно наум, защото повечето случаи са от определени огнища”, добави той.  „Вирусът съществува в обществото, върти се, отслабва му силата, мутира. Всичко може да се случи. Да свършим каквото трябва. Клъстери ще има, докато големият процент от населението не бъде дисциплиниран и не се спазват трите Д-та”, посочи д-р Брънзалов.
„Защо трябва да има рестриктивни мерки? Защо трябва да разбираме лошите неща по лошия начин. Нека си го наложим ни, по-лесно ще бъде. Защо трябва да има КПП-та и полиция да пази огнищата?”, попита той, коментирайки решението да не се въвеждат отново строги рестрикции във връзка с нарастващия брой на новозаразени. 

„Почти е овладяна епидемията, малко остава”, каза още той. Що се отнася до носенето на маски, д-р Брънзалов заяви, че човек, който носи маска, когато е в контакт с други хора, е съпричастен към проблема. Д-р Брънзалов коментира и случая с младата лекарка, която зарази много хора в Кърджалийско.
„Аз не вярвам, че лекар, който е работил три месеца в „Пирогов” и през когото са минали около 400 души, ще тръгне да заразява хора”, заяви той и изрази съболезнования на близките на починалия фелдшер в община Каолиново, който почина след заразяване с коронавирус, но отказа лечение.

Новините от днес и със задна дата