неделя, 21 юни 2020 г.

”Албена” очаква българи, румънци, германци

Българи, румънци и германци са основните групи туристи, които очаква курортният комплекс "Албена" през този труден сезон, заяви изпълнителният директор на ваканционното селище Красимир Станев пред журналисти. Германските туроператори, които са много добри партньори, са готови да тръгнат за България, добави Станев като посочи, че страната ни е в списъка на много надеждните държави в обстановката с коронавируса. По думите му летовници от Русия няма да дойдат тази година, анулирани са почивки и на няколко групи от Турция заради тежката обстановка там.

Прогнозата е, че в курорта ще бъдат реализирани около 500 000 нощувки при обичайните 1 500 000-1 600 000, каза изпълнителният директор като смята, че в първите дни на август ще стане ясно доколко добър или лош ще бъде сезонът.

Той коментира, че черноморският комплекс е посрещал туристи и до 15-20 октомври, така че удължаването на сезона няма да бъде прецедент, още повече че много спортни отбори са отложили състезания и други събития в "Албена" към края на септември.


Облекченията, които получава българският туризъм в кризата, са много големи, заяви още изпълнителният директор на ваканционното селище. Станев поясни, че концесионната такса за плажа на "Албена", която възлиза на около 1 600 000 лева, е редуцирана със 75 на сто.

Около 350 работници и служители в комплекса получават заплати по схемата 60/40, като очакванията са от началото на юли държавната подкрепа за 80 на сто от възнагражденията да обхване 1300 души.

Новините от днес и със задна дата