сряда, 24 юни 2020 г.

Ананиев изреди мерките и наказанията, които остават в сила при удължената карантина

Министерски съвет прие решение за удължаване на епидемиологичната обстановка до 15 юли. Това съобщи на извънреден брифинг в Министерски съвет здравният министър Кирил Ананиев. По думите му, решението за удължаване на епидемиологичната обстановка е взето на база сериозен анализ на обстановката, доклад на главния здравен инспектор и негово предложение. „Анализът, който направихме, бе направен въз основа на изискванията, начините и механизмите, които прилагат всички европейски държави”, уточни той.
„У нас общият брой на заразените с новия коронавирус е 4114 , смъртните случаи са 208. За последните 24 часа имаме 130 нови случая на заболели. От 9 юни се отчита значително завишение на броя на дневно регистрираните случаи в страната. Ако вземем периода 27 май до 9 юни, ще видим, че среднодневно случаи с коронавирус са 26. За периода от 10 юни до 23 юни регистрираните случаи са 84, т.е. в рамките на тези 2 двуседмични периода имаме 3,2 пъти увеличение. Увеличихме броя на лабораториите, които изследват за коронавирус.
За първите 2 седмици се правеха среднодневно около 1200 проби. Вторият период се правят около 2000 проби. Завишава се интензивността на епидемичния процес и се увеличава разпространението на коронавируса. Тревожно е и увеличението и на носителите на К-19 сред медицинските специалисти. Техният брой вече е 371, един смъртен случай", каза още здравният министър.
„Причинителят на заболяването е вирус с неизяснен произход и неизвестна инфекциозност. К-19 представлява сериозна опасност за общественото здраве. Все още няма открито специфично лекарство и ваксина за това заболяване”, посочи той. "Във връзка с тези основни изводи днес внесох в МС и съответния проект на решение, който вече е факт и ще действа до 15 юли.
Няма да въвеждаме нови или стари строги мерки, каквито бяха в близкото минало. Ще остане забраната за влизане на страната и карантиниране на лица, влизащи от държави, в които има висока степен на заболяване. Хигиената на ръце, дистанция, носене на защитни маски или шлемове и дистанционна форма на работа там, където е възможно. Ограничаване на събирането на голяма група хора на едно място.

И освен трите Д-та – строг и ефективен контрол", подчерта в заключение той. По повод предложението на кмета на столицата Йорданка Фандъкова глобата за неносене на маска в градския транспорт да бъде намалена, министър Ананиев заяви, че е поел ангажимент да проведе подобен разговор в МС, както и в здравна комисия.
„Има аргументи за едни по-поносими, но събираеми приходи от глоби. Целта ни не е да събираме приходи, а хората да спазват мерките”, подчерта той. В детските градини е създадена необходимата организация за дистанция между отделните групи, дадени са съответните инструкции. Що се отнася до ресторантите – там се запазва разстоянието за отстояние на не по-малко от 1,5 м. четирима да бъдат на една маса. Посетителите няма как непрекъснато да са с маски, защото се хранят. Доброволно клиентът, по лична преценка, може да сложи маската си”, обясни здравният министър. Във връзка с призива на Министерство на образованието абитуриентските балове да бъдат отложени, Ананиев заяви, че предстои разговор с министър Вълчев по темата.
„Ще анализираме дали трябва да допълним или изменим заповедта", уточни той. Здравният министър бе категоричен, че всеки, който не спазва заповедта за носене на маска на закрито, ще бъде санкциониран, независимо дали е депутат, или обикновен гражданин. „Няма прошка за никого”, отсече той. Все още има клъстерни случаи, но имаме и дифузно разпространение на вируса. Няма позиция, че сме разпуснали рано мерките. Проблемът не е в отпадането на мерки, а в изпълнението на оставащите и контрола върху тях. Където не бе спазен този режим, веднага след това, ако е имало носител, се образува нов клъстер на заболяването”, каза от своя страна главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Имахме надежда да промени вирулентността си. Той има сметка да ни разболява леко и да продължи да се размножава, преминавайки от човек на човек. До момента обаче нямаме данни, че това вече е факт”, каза още доц. Ангел Кунчев. Що се отнася до предстоящите абитуриентски балове, той обясни, че независимо от характера на едно събиране, ако разстоянието е малко, контактът е интензивен и не носят предпазни средства, рискът е голям. „Подкрепям призива на МОН да бъдат отложени по възможност.
Става дума за едно голямо събиране. Рискът не е за децата, а за семействата. Моят призив е или да бъдат отложени”, каза той. Доц. Кунчев потвърди, че броят на работещите в германската кланица е много голям, както и че най-голям е броят на работещите от Румъния и България. „Имаме данни за някои от тях, ще се опитаме да ги издирим активно. Няма да има санкции за това, че са се прибрали в България. Цигани от пламналата с К-19 германска кланица се промъкнали тихомълком в България Ако са имали признаци на заболяването и са го укрили – това е друг въпрос”, каза още той.

Новините от днес и със задна дата