четвъртък, 25 юни 2020 г.

Експерт обясни защо на нашето море порция картофки без сирене струва 8 лева

Най-добрите ресторанти по родното ни Черноморие (част 1) - Ladyzone.bg
Туристическият бранш у нас бе силно разклатен заради пандемията COVID-19. След разхлабването на мерките обаче, надежда се прокрадна. Министерството на туризма апелира българите да изберат да летуват у нас, за да се възстанови секторът. Някои българи останаха недоволни от цените по родното Черноморие и предизвикаха дебат в мрежата.

Директорът на Института за анализи и оценки в туризма доц. Румен Драганов заяви, че цената се определя от опашката.

"Ако отидете на ресторант, трудно ще си намерите място за паркиране. Картофите са скъпи, но това е място за миди. Ние пък  снимаме картофите. Цената се определя от опашката. Ако дадеш ниска цена и няма места, хората са недоволни.

Има хотели, които няма да отворят, те са за масовия туризъм. Но малките семейни хотели ще посрещат гости. Туризмът е семеен бизнес. Нормално е да има алъш-вериш. Смисълът на туризма е да изкарва пари", изтъкна още той.

Доц. Драганов коментира, че заетостта в хотелите за момента е със 17% по-малко от предходната година.


"На 24 май имахме 20 000 пътувания към страната, за този месец ще имаме 40 000, българите избират България. Тези, които пътуват в Гърция, избират и България. Не бива да сравняваме", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Директорът на Института за анализи и оценки в туризма отбеляза, че у нас има 17 300 места за настаняване и 80 000 заведения.

"Най-скъпата цена за нощувка у нас е 130-140 лв. на легло", обяви той.

Румен Драганов подчерта, че местната икономика получава пари от туризма и той създава работни места. А първите британски туристи очакваме на 25 юли.

Новините от днес и със задна дата