петък, 26 юни 2020 г.

Излязоха резултатите от изпитите след 7 клас

МОН публикува резултатите от изпитите от Националното външно оценяване след 7. клас.

Около 60 хил. седмокласници се явиха на изпитите по български език и литература и по математика. Оценките от тях са вход за гимназиите.

По-рано днес в Сутрешния блок на БНТ зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова заяви, че оценителите са положили много усилия, така че резултатите да бъдат готови по-рано, а не на 29 юни, както се очакваше.

"Защото е ясно какво е вълнението и притеснението на децата и най-вече на техните родители", каза Михайлова.

Зам.-министърът се надява децата да са се представили добре и резултатите да не са драстично по-ниски от миналата година, въпреки ситуацията, при която приключва учебната година.

Системата направи много усилия, а държавните зрелостни изпити показаха, че това обучение си е струвало и който иска е положил усилия, каза още тя.

По отношение на предвижданите интегрирани тестове след 4-и, 7-и и 10-и клас Михайлова заяви, че задължително остава изпитът по български език и математика, но се дава възможност да има в тестовете и въпроси и по други предмети.

"Често има упреци към националното външно оценяване, че се съсредоточава само върху български език и математика и едва ли не учениците се съсредоточават само към тези предмети. С новата форма ще се проверяват знания и умения на учениците, които са важни и ще могат да продължат в следващия етап", каза зам.-министърът на образованието.

Тя смята, че това не е притеснително и учениците ще могат да покажат добре какво са научили.

Вчера от образователното министерство предложиха да се въведе промяна в изпитите за Националното външно оценяване. Идеята е те да са интегриран тест с различни предмети. Предвижда се тестовете по български език да се съчетават с oбщecтвeните нayĸи, а по мaтeмaтиĸa - с пpиpoдни нayĸи.

Ученици и родители могат да ги проверят с входящ номер и код за достъп на сайта на МОН тук >>

Новините от днес и със задна дата