сряда, 3 юни 2020 г.

Автобуси без водачи тръгват по улиците на 5 европейски града

Безпилотните автобуси
Автономните модели на FABULOS ще бъдат тествани в полеви условия в продължение на 50 дни.
Градски транспорт, изграден от автономни превозни средства. Според някои това е бъдещето на големите градове. След година и половина планиране и опити на полигони, проектът за роботизация на движението на градските автобуси FABULOS е готов за тестове в реални условия.

В следващите дни безпилотни микробуси ще станат част от обществения транспорт на пет европейски града; Хелзинки (Финландия), Гесталд (Норвегия), Талин (Естония), Ламия (Гърция) и Хелмонд (Нидерландия).

FABULOS (Future Automated Bus Urban Level Operation System) започна своята дейност през 2018 г. чрез финансовата поддръжка на Европейския съюз. Той има за цел на изпробва иновативния транспорт и готовността на хората да го използват.


Автономните машини са произведени от финландско-испанската компания Sensible4-Shotl, норвежко-канадските специалисти от Saga и от естонската компания Mobile Civitatem. По време на 50-дневните изпитания ще бъдат направени проверки на функционалността, съвместимостта и безопасността на безпилотните автобуси.

Новините от днес и със задна дата