четвъртък, 11 юни 2020 г.

3-годишно дете почина седмица след настаняване в приемно семейство

Адска катастрофа на пътя Варна-Бургас! Келеш заби кола в дърво ...

3-годишно момченце умира само седмица, след като е отнето от родителите и настанено в приемно семейство. По случая тече разследване, а бащата Шукри Захириев иска да научи истината за смъртта на детето си, съобщи Нова телевизия.

Мъжът разбира за смъртта на 3-годишния си син Лютфи след телефонно обаждане.

"Звъни ми телефона. От социалните ми се обаждат. Казват, че имат много лоша новина. Дойдоха от полицията и ми съобщиха, че Лютфи е починал", разказва Шукри.

8 дни преди това - 3-годишното момченце е изведено от дома на семейството, тъй като трябва да бъде извършена проверка, предизвикана от желанието на бащата да получи пълно попечителство върху детето, тъй като майката живее в Германия. Момченцето обаче страдало от бъбречна недостатъчност и се нуждаело от редовен прием на лекарства. Пропуск можел да бъде фатален.

"Искахме да отидем в Турция на преглед. Детето беше болно. Имаше бъбречна недостатъчност - бъбречните жлези не му работят нормално", добавя Захириев.

Във връзка с това - на 15 май социални работници посещават дома на Шукри.

Регионална дирекция "Социално подпомагане" - Шумен установява, че поведението на бащата е неприемливо. "С което колегите се самосезират и преценяват, че най-добрата мярка е към момента детето да бъде изведено от семейството", обяснява Мартина Драгнева.

От Дирекция "Социално подпомагане" поискали от полицията помощ, за да бъде изведено детето

.

Според заповедта, има опасност за живота на детето, липсва и адекватни родителски грижи. Бащата работи като реже дърва на частно. Често водел и малкия с него.

Шукри има роднини, но въпреки това - детето е насочено към приемно семейство в Търговищко.

Според проверката на разследващите - лекарствата за хроничното заболяване са давани редовно. Прокуратурата в Търговище е образувала досъдебно производство за смърт по непредпазливост.

Дирекция "Социално подпомагане" също извършва вътрешна проверка.

Новините от днес и със задна дата