неделя, 14 юни 2020 г.

Доц. Чорбанов посочи кои хора ще порази К-19 през лятото и развенча голям мит за антителата

Този вирус се разпространява с бавни темпове. Това заяви относно К-19 доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент „Имунология“ в Института по микробиология към БАН. "Заразата тръгна първо в големите градове, които нямаше как да се капсулират. Те бързо усетиха заразата. Сега е нормално това да се пренесе и към по-малките населени места", смята той.
"Може да очакваме в близките месеци точно такива локални разпространения. Не можем да кажем, че тези хора, които са заразени в момента, са в тежко състояние. Това, че са позитивни, не значи, че са болни", коментира той. Според него колкото повече хора се срещат с вируса, толкова по-голяма става компетентността на обществото за него.
"Вирусът се променя. В редки случаи той може да засили заразителността си. Многото мутации, които се натрупват в него, го отслабват. Това е и причината всички вируси да изчезват, след като се превърнат в пандемия", поясни той.
"Не знам защо хората си мислеха, че с вдигането на температурите, вирусът ще изчезне. Всички скрити хора по мазетата сега ще са най-уязвими, защото не са се срещали с вируса", смята Чорбанов.
"Опитът показва, че огромен брой хора ще се заразят. Това е като малките деца, които си мислят, че като си скрият очите, никой не ги вижда. Мислехме си, че вирусът ще мине, като се скрием. Да, забавихме го, но не сме го преборили", коментира той.

"Драма може да има, ако бъдат засегнати рискови групи, чиято имунна система няма как да реагира адекватно", смята доцентът. Той е категоричен, че вирусът не се предава толкова лесно, колкото говорят.
"Няма ефективна ваксина за грип. Аз бих махнал мерките, но смятам, че ще ги удължат", призна Чорбанов.
"Масовото вярване на хората, че антителата са имунитет, е грешно. Те са малък компонент от него. Те нямат нищо положително за много голям брой вируси. Антителата по-скоро правят проблем и са фактор хората да се разболяват повече и по-често", завърши доцентът.

Новините от днес и със задна дата