петък, 19 юни 2020 г.

Акад. Петрунов с мрачна прогноза след рекордния брой заразени с К-19


Това е естественият ход на епидемията. Тя ще продължи. Не може за няколко месеца да спре и да приемем, че сме я ликвидирали. Това заяви акад. Богдан Петрунов, имунолог и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести, в телевизионно интервю. "Болестта се развива на отделни гнезда в страната. Но ние сме малка страна, ясно е, че лесно ще се постигне масово разпространение, защото от клъстер до клъстер има малко разстояние", каза още той. "Голямото напрежение, икономическите проблеми и други фактори наложиха да се разпуснат мерките, което е нормално. И все пак това доведе до увеличение на броя заразени. Хората трябва да свикват", добави експертът.
"В закрити помещения съветвам всички хора да носят маски, в банки, обществени заведения. Маската разбира се, че няма да предпази от вируса, но пази от пръските. Елементарно – ако 10 единици вирус попаднат у вас, ако сте без маска, то 5 ще попаднат, ако сте с маска. Тоест натоварването ще е двойно по-малко", уточни той.
"При едно изследване в Женева се установи, че от 2000 души, които са били болни от COVID-19, само 8% имат антитела. При коронавируса не се създава вечен имунитет като при морбилите. Това е типично за вируса", каза още акад. Петрунов.

Запитан ваксината ли е единственото решение, той отвърна: "Вероятно тя ще е единствено решение, но и на нея не могат да се възложат абсолютно надежди, понеже не знаем какъв имунитет ще създаде тя. Трябва да се включи клетъчният имунитет, който сериозно се изучава в момента, и това е бъдещето. Това не е нещо, което ще стане утре".

Новините от днес и със задна дата