сряда, 10 юни 2020 г.

Проф. Кантарджиев разкри кои са трите "Д" срещу К-19


По отношение на коронавируса има една главна лаборатория, другите малко над 30 лаборатории в страната взимат качествени проби. Това заяви по БНТ зам.-председателят на Щаба за борба с коронавирус и директор на Центъра по заразни и паразитни болести проф.Тодор Кантарджиев.
"Повечето проби не откриват повече заразени. Важното е да се взимат проби от правилните места - именно клъстерите. Притесняват ни огнищата в Сливен, Смолян и Шуменско", разкри още той. "Хората с леки симптоми заразяват по-малко хора", разкри проф. Кантарджиев. "Контактните лица от "първи ред" са хората, общували с болен повече от 30 минути без предпазни средства - маски", коментира директорът на Центъра по заразни и паразитни болести. "Много е вероятно да се удължи извънредната епидемиологична обстановка. Нищо трагично и травмиращо за психиката няма.", разкри проф. Тодор Кантарджиев.
"Мерките не са кой знае какви. Изключително важно е да носим маски в магазина и в градския транспорт. Когато ходим в заведения, нека да е на открито и без голяма компания. Не се хвърляйте в прегръдки с хора, които не сте виждали от 100 дни и най-вече с деца", призова експертът.

"Малко беше надценено съзнанието на хората. Народът се събираше на големи компании, 10-15 души, и то на закрито. Трите "д" са важни - дисциплина, дезинфекция, дистанция", допълни зам.-председателят на Щаба за борба с коронавирус.
"Грозно е когато медицина се замесва с политика", каза още зам.-председателят на Щаба за борба с коронавирус.
Проф. Тодор Кантаджиев се похвали, че повече от 3 седмици няма случаи на морбили у нас, което е изключително добра новина.

Новините от днес и със задна дата