събота, 13 юни 2020 г.

Проф. Христова посочи кога ще е най-силна втората вълна от К-19 у нас

Проф. Христова посочи кога ще е най-силна втората от К-19 у нас  - 0
"Наблюдава се повишение на общия брой болни, но това е тенденция не само у нас, а и в други страни. Епидемията се развива по нормален начин. Тези епидемични взривове са свързани с разхлабването на мерките. Те, ако се спазват, макар и разхлабени, са съобразени научно със ситуацията."
Това каза за "България сутрин" зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова и допълни: "Трябва затягане на мерките по огнища, най-трудният баланс е да се ограничи заразата и икономическите последствия". По думите ѝ хората, които не се чувстват добре трябва да спазват дистанция, да носят маски, да си останат у дома, за да не стига до масова зараза.
"При различните хора е различно - някои не заразяват, а има и други, които заразяват огромен брой хора. Все още науката изяснява точния принцип, по който това се случва. Имунната система е тази, която определя дали ще допуснем вирус в тялото си или не", допълни проф. Христова.

"Няма как да разчитаме климатът да ни спаси, трябва ние да се пазим. Последните заболели са доказателство, че се отпуснахме, решихме, че вирусът ще си отиде сам, но не е така, той е сред нас и с малко отпускане се завръща. Моята прогноза е, че плавно ще намаляват случаите, но с вълнообразна крива и единични повишавания. Есента и зимата е много вероятно да се очаква покачване. Очаква се втора вълна от типа на първата, която наблюдавахме", обясни Христова за Bulgaria ON AIR.

Новините от днес и със задна дата