петък, 12 юни 2020 г.

От този къмпинг откараха мъж с К-19 в реанимацията в Бургас, какво се случва в курорта

На Кайт къмпинг „Градина" е регистриран първият случай на заразен с коронавирус на къмпинг у нас. Една от стотиците каравани там е на 41-годишен софиянец. Преди 48 часа мъжът е хоспитализиран с диагноза двустранна бронхопневмония. Снощи е приведен в реанимация, а вирусът е потвърден и с PCR тест, съобщава Нова телевизия. Според здравните власти мъжът е пристигнал на морето, след като вече е имал признаци на заразата. Преди няколко дни мъжът пристигнал на Кайт къмпинг „Градина", където била караваната му.
„Този човек си е тръгнал. Почувствал се е зле още в София и е решил, че слънцето и морският въздух ще му повлияят добре и ще се възстанови”, каза д-р Георги Паздеров – директор на РЗИ-Бургас.
Състоянието му обаче се влошило и негов съсед по каравана го транспортирал до бургаската болница. „Няма придружаващи заболявания. С двустранна бронхопневмония е. От снощи е приведен в реанимация, тъй като състоянието му се е влошило”, посочи още Паздеров. Служители на къмпинга днес отказаха да дадат подробности.
„Не знам, нещо му беше лошо на човека”, каза Ивайло, който е служител на къмпинга. Запитан дали е извършвана някаква дезинфекция от страна на здравни власти, той отговори: „Ако при колегата са идвали – да, но официално мисля, че трябва да дойдат”.
„В същия ден, когато е установен единственият контактен - неговият приятел, е направено предписание на собственика да се извърши дезинфекция около тази каравана, около другата каравана и на целия къмпинг”, заяви д-р Георги Паздеров. Мъжът, който е транспортирал болния до Бургас, е поставен под 14-дневна карантина в собствената си каравана. В къмпинга не знаят за болния.

„Притеснително е, но все пак, спазваме условия на хигиена. Не се доближаваме много до хората, с предпазни средства работим”, каза Николай, който е работник. „Къмпингът е голям, не знам къде е бил заразеният”, коментира Калоян – летовник.
От Регионалната здравна инспекция са установили на място, че караваните разполагат с индивидуални санитарни възли и това им дава надежда, че болният е контактувал с малко хора. Към момента състоянието на 41-годишния софиянец е стабилно.

Новините от днес и със задна дата