четвъртък, 25 юни 2020 г.

Доц. Чорбанов: К-19 вирее и при 37 градуса у нас, кой подведе премиера, че ще изчезне през лятото

По-евтини PCR тестове може да засекат и друг щамове коронавируса, който човек някога е преболедувал и да дадат грешен позитивен резултат.
„Който не иска да прави компромис, избира скъпия тест, който прави компромис, избира евтиния“, заяви още той.
„PCR е много специфична и много зависи какви маркери за реакция ще бъдат избрани. Хубавите и скъпите китове от известните фирми потвърждават почти на 100% наличието на този коронавирус. Ако се направи компромис и се закупи по евтин кит, той може да потвърди коронавируса по един или два маркера, може да се позитивира нещо, което е с друг аналогичен или подобен човешки вирус. А те се покриват като генофонд от 65 % нагоре.
Това заяви в телевизионно интервю доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент „Имунология“ в Института по микробиология към БАН.
"Коронавирусът не се вълнува от външните температури. Вирусът вирее в 37 градуса в нас", каза още той. Доцентът настоя хората, които са подвели премиера Бойко Борисов с прогнозите си, че няма да има коронавирус през юни и юли да си признаят.

"Нормално е вече хората да се движат, да работят, да се събират - затова и имаме ръст на заразени. Гъстотата на населението има голямо значение от разпространението на заразата", допълни доц. Чорбанов.
"Не смятам, че има втори пик и маските ще помогнат. Това е просто естественото развитие на вируса", коментира ръководителят на департамент „Имунология“ в Института по микробиология към БАН
"Има опасност хората по стадионите да се самозаразяват, защото викат и се прегръщат. Но не мисля, че ограничаването на мерките ще помогне - вирусът само ще се забави за малко, а после отново ще има увеличение", каза още той.
"В БАН работим за ваксина срещу коронавируса. Вчера се предаде проект. Много български учени работят за лекарства за вируса", завърши доц. Андрей Чорбанов.

Новините от днес и със задна дата