четвъртък, 28 май 2020 г.

АФП: Светът гледа с надежда към България за мощната БЦЖ ваксина срещу COVID- 19

В разгара на световната битка срещу COVID-19 учените проучват дали съществуваща от век ваксина срещу туберкулоза може да предложи адекватна защита срещу новия коронавирус. България - един от водещите световни производители на ваксината - възлага надежда на нови пазари за многомилионните дози, които произвежда всяка година. Това твърди в своя публикация френската агенция France Press. Bacillus Calmette-Guerin, или БЦЖ, е разработена от двама френски изследователи, микробиолога Албер Калмет и ветеринарния лекар Камил Герин, през 1921 г. като ваксина срещу туберкулоза - белодробно заболяване, което според Световната здравна организация е най-големият инфекциозен убиец в света и причина за 1,5 милиона смъртни случая в световен мащаб всяка година.
В трескавото търсене на лечение срещу COVID-19 се провеждат клинични изпитания - в Австралия, Южна Африка, Европа и Съединените щати - за проучване на хипотезата, че БЦЖ може да осигури допълнителна защита срещу новия коронавирус.
От своя страна СЗО заяви миналия месец, че няма доказателства, че БЦЖ предпазва хората от заразяване с COVID-19. Въпреки това, пише в публикацията си AFP, българските учени предполагат, че високата скорост на ваксинация с БЦЖ на Балканите - както и ранно блокиране – са им помогнали да избегнат най-лошото от пандемията.
"БЦЖ генерира мощна имуностимулация. И докато чакаме конкретно лечение или ваксина срещу новия коронавирус, трябва да заложим на имунитета", цитира AFP професора по имунология Богдан Петрунов в изказване пред БНТ. Агенцията обръща внимание и на думите на неонатолога Валентина Гергинова, която заявява, че тези, които са имали ваксината, са се заразили с “по-леки форми на други бактериални и вирусни инфекции“ и че това може да бъде от полза и за изложените на новия коронавирус. Гергинова третира с БЦЖ новородени повече от 30 години в частна софийска болница, съобщава публикацията.
“Докато в момента БЦЖ е под прицел на много страни за противоречивата ѝ ефективност, България настоява за задължителна ваксинация на всички новородени“, твърди агенцията. Тя съобщава също, че България е основен производител на ваксината, изнасяйки я в 140 страни, като държавната компания “Bul Bio“ е една от 22-те фармацевтични фирми в световен мащаб, която я произвежда, и е само една от трите в Европейския съюз. “България е и един от четиримата доставчици на СЗО - заедно с Индия, Япония и Дания - в кампаниите на ООН за борба с туберкулозата в Африка и Азия“, сочи AFP.

“Благоприятни ефекти“ "От много години знаем, че БЦЖ има някои благоприятни ефекти", казва за AFP Камил Лохт, ръководител на научните изследвания в Националния институт за здраве и медицински изследвания (Инсерм) в северния френски град Лил. Според АФП, правителството на България се надява, че “най-бедната страна в ЕС може да се възползва от водещата си позиция като основен производител на БЦЖ“. Агенцията припомня скорошното посещение на премиера Бойко Борисов в базираната в София “Bul Bio“, при което той обеща допълнително финансиране от 10,4 милиона лева (5,2 милиона евро) за нова производствена линия, която ще удвои годишното производство на компанията до повече от 4 милиона флакона, еквивалент на 40 милиона дози.
„Поради слабите маржове на печалба и сложния производствен процес, има реален натиск върху доставката на ваксината в международен мащаб“, заявява изпълнителният директор на “Bul Bio“ Румен Кофинов пред AFP. Опитът на България с БЦЖ датира от дълго време. Сред няколко различни разработени версии на ваксината, една е тествана в България още през 1926 г. А мащабното производство на БЦЖ започва през 1949 г. в държавна лаборатория, предшественик на “Bul Bio“. През 1951 г. страната направи ваксинацията с БЦЖ задължителна за новородени, като намали до една десета броя на случаите на туберкулоза за 30 години.
"Ние сме най-голямата страна с БЦЖ в света, с четири задължителни ваксинирания в детска и юношеска възраст“, цитира AFP скорошно интервю на ръководителя на Националния център по инфекциозни и паразитни болести в България Тодор Кантарджиев. “Въпреки това - и фактът, че някои други европейски държави никога не са прилагали масови ваксинации с БЦЖ - нивата на туберкулозна инфекция в България все още са два пъти по-високи от средните за Европа поради трайната бедност в някои части на страната“, заключава AFP.
ФП: Светът гледа с надежда към България за мощната БЦЖ ваксина срещу COVID-

Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/obshtestvo/afp-svett-gleda-s-nadezhda-km-blgariya-za-moshchnata-btszh-vaksina-sreshchu-covid-19_news748583.html

Новините от днес и със задна дата