петък, 29 май 2020 г.

Най-накрая отговориха на най-задавания въпрос за алкохола и COVID-19

Помага ли алкохолът срещу К-19?

По време на пандемията COVID-19 хората се разделиха на две групи. Според първата алкохолът може да помогне в борбата с вируса, а пък другите са на коренно противоположно мнение. 

Кой крив, кой прав в случая? Руски специалисти най-накрая отговориха на този въпрос.

Според експерти на Роспотребнадзор употребата на всякакви алкохолни напитки няма как да бъде превенция срещу коронавирус. Освен това употребата на етилов алкохол (етанол) може да доведе до сериозни здравословни проблеми и дори да причини смърт.

Специалистите обръщат внимание и на факта, че пиенето на алкохол се отразява негативно на психичното здраве, влияе негативно на имунната система и провокира развитието на огромен спектър от инфекциозни и други заболявания.

В допълнение към това стана известно, че прекомерната консумация на алкохол увеличава риска от остър респираторен дистрес синдром (ARDS), който е едно от най-сериозните усложнения на COVID-19.

И накрая, според статистиката на СЗО , всяка година алкохолът причинява смъртта на три милиона души.

Експертите от организацията отбелязват също, че в фалшивите напитки може да съдържат токсични вещества. Някои от тях могат да бъдат фатални дори в малки количества, докато други водят до слепота, бъбречни заболявания и други сериозни заболявания./zdrave.to

Новините от днес и със задна дата