петък, 22 май 2020 г.

Лоша новина за българските хотели по Черноморието

Хотелиерите по българското Черноморие са в доста трудна ситуация. Причината е, че повечето от тях се колебаят дали изобщо да отворят. В най-големия ни морски курорт "Слънчев бряг" очакванията са едва между 5 и 10% от хотелите да посрещат туристи. Основно тази година морските ни курорти ще разчитат на посещенията на българи, а чужденци се очакват, когато границите бъдат отворени и започнат да се изпълняват полетите.
Все още не е ясно колко хотела по Северното Черноморие ще отворят врати за летния сезон. Тези обаче, които са взели такова решение, подготвят базите си, съгласно изискванията на здравното министерство - да има табели за дистанция, еднопосочни движения и задължително да се мери температурата на входа, предаде БНТ.
Юлияна Василева, хотелиер: Освен това, сме подготвили и стая за изолация, ако евентуално някой от гостите прояви някакви признаци. Също така и за самите служители сме подсигурили същите условия с цел да можем да обгрижим нашите туристи в безопасна среда. На юг, курортът "Слънчев бряг" обикновено пръв отваря своите хотели и места за настаняване. Сега обаче той е напълно пуст и празен. А прогнозите за лято 2020 г. не са обнадеждаващи.
Георги Николчев, Българска асоциация на собствениците в туризма: Големите хотели няма никакъв смисъл да отварят. Това е персонал, това е зареждане, изключително голяма инвестиция. Ако има един заразен турист, трябва да смениш целия персонал. Диана Колчева, председател на "Клуб на хотелиера": Все още се прехвърлят резервации от май и юни за юли и август, но в действителност нови резервации няма.

Новината за онлайн платформата "Преоткрий България" за резервации в българските курорти, хотелиерите посрещат предпазливо. От опит знаят, че резултатите от нея ще се появят едва след няколко месеца.
Георги Цветков - хотелиер: Инициативата като цяло е интересна, но аз се съмнявам в успеха ѝ, предвид ситуацията, която се случи преди три години с "Неочаквана ваканция". Така, че моите очаквания са да има сравнително малък или доста слаб резултат. Заради кризата с коронавируса, приходите от туризма в световен мащаб ще намалеят с близо 35%, а по данни на Министерството на туризма загубите за бранша у нас ще са над 50 на сто.

Новините от днес и със задна дата