четвъртък, 28 май 2020 г.

Откриха мъртъв делфин на спирка


Откриха мъртъв делфин на спирка във Варна

Екоинспекцията във Варна сезира Районна прокуратура за мъртъв делфин, открит на автобусна спирка в града. Сигналът е подаден на 26-ти май.

Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

При огледа в района е констатиран мъртъв екземпляр от вида Муткур на два метра от спирка във Варна. По тялото на делфина не са забелязани следи от рибарски мрежи или човешка намеса, довели до смъртта му.

При проверката не е установен начинът, по който тялото на екземпляра е попаднало в района на автобусната спирка. Видът Муткур е включен в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие.

В този закон се забранява преместването на намерени мъртви защитени екземпляри от мястото, на което са открити. За нарушение на въведената забрана физическите лица се наказват с глоба от 100 до 5000 лв., а на юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция от 500 до 10000 лв.

За случая е уведомена Районна прокуратура-Варна за проверка за наличие на извършено престъпление. При установяване на извършителя, в случай че не се установи престъпление по реда на Наказателния кодекс, ще му бъде съставен акт за административно нарушение по екологичното законодателство.

Новините от днес и със задна дата