четвъртък, 14 май 2020 г.

Ръст на смъртните случаи в Испания, опасения за втора вълна на вируса

Испания обяви увеличаване на смъртните случаи, които достигнаха на-високото си ниво от седмица, а властите предупредиха, че е възможна втора вълна на заразата, след като национално проучване показа, че 5% от населението е било инфектирано, предаде Ройтерс.

Здравното министерство обяви днес, че починалите за последното денонощие са 217, при 184 ден по-рано. Броят им надвишава 200 за първи път от 8 май.

Не е ясна причината за увеличението на смъртните случаи, каза шефът на испанският здравен щаб Фернандо Симон. Но над половината от тях са в един регион – Каталуния.

„Работим с региона, за да установим датите на смъртните случаи и да преценим дали са нови или става дума за забавяне при огласяването“, каза той.

Общо починалите от Covid-19 в страната достигнаха 27 321 души, а броят на потвърдените случаи днес стана 229 540. Същевременно тест на около 60 000 души в цяла Испания за наличие на антитела за коронавируса, показа, че около 2,3 милиона са преминали през болестта, като около 25% не са показали симптоми.

Предварителните резултати показват, че това е около 5% от 47-милионното население на Испания, което е доста под прага за т.нар. стаден имунитет, което означава, че е възможна втора вълна на заразяване в страната, ако ограничителните мерки не се спазват, посочи Симон.


Новините от днес и със задна дата