събота, 23 май 2020 г.

По 300 евро дават на всяко дете в Германия след коронавируса

Германският финансов министър Олаф Шолц планира пакет с икономически мерки, чиято цел е да засили покупателната способност на гражданите и да съживи икономиката по време на кризата с коронавируса. Голяма част от средствата в пакета е предвидена да отиде за семействата с деца. Шолц планира бонуси за семействата, като за всяко дете ще бъдат изплащани еднократно по 300 евро. Министър-председателят на провинция Северен Рейн-Вестафрия обмисля да изплаща още по-големи бонуси - по 600 евро на дете.
Но това ще бъде решено едва след като пакетът с икономически мерки на правителството в Берлин придобие конкретни размери. Тази мярка би струвала между 5 и 6 милиарда евро. Същевременно се обмислят и ваучери за пазаруване, от които биха могли да се възползват и хората без деца.

Пакетът с икономически мерки предвижда и финансова подкрепа за хората от културния сектор и гастрономията, която ще компенсира поне отчасти загубите им от последните месеци, възникнали заради мерките, наложени с цел ограничаване на разпространението на заразата с коронавирус.

Новините от днес и със задна дата