петък, 22 май 2020 г.

Проф. Аргирова обяви прогнозата си за втората вълна и мутациите на К-19 у нас

Проф. Аргирова: Ненавлизането на коронавируса се дължи ...

Проф. Радка Аргирова, която е председател на българското дружество по медицинска вирусология даде ясни отговори на актуалните въпроси в мутацията на коронавируса.
"Всеки вирус, който съдържа РНК, мутира. Така и този коронавирус. Мутациите са обусловени от две главни причини - неговата РНК зависимост и втората причина е, че вирусът преминава през много гостоприемници. Минава през милиони хора. Разбира се, в процеса на това преминаване той се изменя, той се адаптира. Целият въпрос не е в това дали има мутация и в каква посока са тези мутации. Силно се надявам, че неговата инфекциозност ще намалява, защото имаме подобни примери, не само с вируси, но с други коронавируси - сарес, мерес. Те много по-бързо заглъхнаха и се самоограничиха", заяви тя по бТВ.
И допълва: "В края на февруари самата аз казвах, че няма мутации, но два месеца и половина по-късно те са описани и то съвсем подробно. Това е сравнително къс период за настъпване на мутациите, което ме обнадеждава, че те ще бъдат именно в тази посока - намаляване на неговата инфекциозност". Вирусът вече мина пред много хора и тя смята, че това е достатъчно, за да намалее неговият интензитет.

"Имаме доказателства затова. Все повече и повече се увеличава броят на оздравелите хора, също и на такива, които не са почувствали никакви признаци. Винаги ще има хора, които ще бъдат засегнати, така е и при грипа и останалите вируси", твърди тя.
"Без да ангажирам никого с това, виждам нещата в бъдеще като отделни огнищни малки локални епидемии, които биха могли да се очакват. Ако някъде се появи лице, което излъчва вируса, не е изследвано и сложено под карантина, продължава да общува със социалните си връзки, би могло да се очаква заразяване на други лица. Но няма да бъде в тази мащабност, която видяхме в изминалите месеци", заключва проф. Аргирова.

Новините от днес и със задна дата