четвъртък, 21 май 2020 г.

К-19 плъзна навсякъде: Норки и диви котки заразяват хора в Нидерландия

Работник във ферма за норки в Нидерландия вероятно се е заразил с коронавируса от животните в нея, заяви министърът на селското стопанство, предаде АФП. Агенцията отбелязва, че това е първият съобщен случай за предаване на Covid-19 от животно на човек в страната. Предполагаемото заразяване станало в една от двете ферми за норки край южния град Айндховен, където по-рано бе констатирана болестта сред бозайниците, които се отглеждат заради ценната им кожа. Изследователи сравнили генома на вируса, открит в норки, с този на пациента, като създали „родословно дърво“ на мутацията, заяви министър Карола Схоутен късно във вторник.
„Това проучване стигна до извода, че изглежда правдоподобно служител в инфектираната ферма за норки за е бил заразен от норка“, посочва тя в писмо до парламента. Министърът обаче омаловажи опасенията за други заразявания от животно на човек, като отбеляза, че пробите от въздух и прах извън оградата на фермите не показват наличие на вирус. Нидерландия обаче затегна мерките, като направи задължителен скрийнингът на всички ферми за норки и забрани посещенията в заразените ферми, добави тя.

Властите освен това проучват дали диви котки имат роля при разпространяване на вируса между двете заразени ферми. За три котки в една от тях бе потвърдено наличието на вируса, обяви правителството миналата седмица.
Отглеждането на норки и подобни животни заради ценната им кожа е противоречива тема в Нидерландия, чийто най-висш съд разпореди през 2016 г. всички подобни ферми да прекратят работа до 2024 г. Нидерландия досега е съобщила за 44 249 инфекции на хора с Covid-19, като смъртните случаи са 5715.

Новините от днес и със задна дата