сряда, 27 май 2020 г.

От 15 юни ще можем да пътуваме в ЕС и съседни страни

От 15 юни ще можем да пътуваме в ЕС и съседни страни
Външният ни министър Екатерина Захариева очаква от 15 юни да се възстанови нормалното движение в рамките на ЕС и със съседни държави със сходен епидемиологичен риск.

„Имам надежди и очаквания от 15 юни да се възстанови нормалното движение поне в рамките на ЕС и със съседни държави, които са със сходен епидемиологичен риск”, коментира пред журналисти в отговор на въпрос.

Тя обаче уточни, че дори и да се възстанови или облекчи придвижването между държавите членки, това ще става със спазване на социална дистанция, изисквания за самолетите, за хотелите.

Захариева призова отново българите, които искат да бъдат сезонни работници в чужбина, да проверяват и да се информират за ситуацията, защото някои посредници могат да ги подведат. Тя предупреди, че в някои държави все още има ограничения при приемане на сезонни работници и правила за приемането им.

На въпрос за оздравителния план, предложен от ЕК, вицепремиерът коментира, че план за възстановяване е нужен, като посочи, че за нас е важно да има равен достъп на всички държави и критерият да не е страни с най-голям брой заразени и починали, защото всички икономики са пострадали.

Смятам, че ще се намерят общи допирни точки, отбеляза тя.

Попитана за изложбата за 24 май в Руския културно-информационен център, министърът на външните работи изрази подкрепа за становището на БАН и на редица български учени.

Помолена за коментар на думите на президента Румен Радев в Садово, че сме влезли с „хаос в извънредното положение и излизаме с още по-голям хаос от него”, вицепремиерът Екатерина Захариева отговори, че няма хаос и данните говорят сами за себе си. България е една от държавите, които се справи най-добре, подчерта тя.

Новините от днес и със задна дата