четвъртък, 28 май 2020 г.

Предлагат без 14-дневната карантина от 1 юни

МС

14-дневната карантина за всички влизащи у нас - и български и чуждестранни граждани, да отпадне от 1 юни.

Тази идея обсъжда Националният оперативен щаб, като мярката ще бъде предложена скоро и на премиера Бойко Борисов. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг на щаба тази сутрин.

"Обсъждаме с правителството и с премиера преминаването на малко по-друг тип стратегия.

Не толкова фокусиране на мерките за някой граничен контрол, защото той в голяма степен се обезсмисля, дори ще предложим премахване на 14-дневната карантина за влизащите в страната и български и чужди граждани и съсредоточаване върху възможностите за ранно откриване и съсредоточаване върху възможностите за ранно откриване на новозаразени", допълни той.
 
Сериозно обсъждаме разрешаването на игра на откритите детски площадки, както и отварянето на частните образователни центрове, каза още доц. Кунчев и добави, че е много вероятно началото на юни да има такава промяна.

"Ако човек не са пази сам, няма кой да го пази", заяви Кунчев, който отбеляза, че работата на Щаба е да се определят мерките за обществените места.
Носенето на предпазни маски обаче няма да отпадне скоро, отбеляза Кунчев.


По думите му морската вода не би трябвало да бъде среда, в която може да се предава коронавируса, но това не означава, че не трябва да спазваме дистанция на плажовете.

Новините от днес и със задна дата