понеделник, 14 октомври 2019 г.

123-годишен мъж ошашави служителите на летище с паспорта си СНИМКИ123-годишен мъж ошашави служителите на летище с паспорта си СНИМКИ


Служители на летище в Абу Даби за малко не провалиха пътешествието на Свами Шивананда от Бехала, Индия. От аеропорта се усъмнили, че паспортът на индийския гуру не е истински.

Шивананда пътувал от Колката до Лондон, с междинно кацане в Абу Даби. Той буквално шокирал служителите, показвайки документа си за самоличност. В графата „дата на раждане” стояла година, която е повече от невероятна - 1896 г.

Проф. Емил Ботев за риска от земетресения: Разтоварихме се за стотици години напред


 Източник:dnes.dir.bg
Проф. Емил Ботев е ръководител департамент "Сеизмология и сеизмично инженерство" към Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. От 1979 г. ученият има опит в сеизмологичните, геофизичните и геодинамичните изследвания на територията на страната и прилежащите и земи. Повече от 220 публикации отразяват резултатите от провежданите с негово участие: Мониторинг на сеизмичността на страната и анализ на процесите в сеизмоактивните зони, тримерно скоростно моделиране на литосферата в Централни Балкани и геодинамични изследвания на различни локални и регионалното сеизмотектонски полетa на напреженията.
В над 50-годишната си кариера той ясно помни някои от най-силните трусове, при които едва успява да се държи на краката си. Именно сблъсъкът с тази природна стихия и мистерията около изучаването на сеизмичните активности го карат да продължи да се занимава професионално с геофизичните процеси. Пред Dir.bg проф. Ботев разказва спомените си от студентските години и отговаря оазис ли е България в момента на Балканите, когато иде реч за земни трусове. 

Детска театрална формация “Усмивка” с награда от национален фестивал


1Децата от Детска театрална формация  "Усмивка" с художествен ръководител Румяна Кралева към НЧ "Фар - 1946" - Бургас завоюваха награда от младежкото жури на Деветия национален фестивал "Вълшебникът театър" - Севлиево за спектакъла "Неродена мома". Режисьор на спектакъла е Румяна Кралева; сценография, кукли и костюми - Лидия Атанасова; музика - Теодора Кралева.
Малките  актьори Дарина Добрева и Борис Джелепов получиха индивидуални награди за най-добри изпълнители в спектакъла "Откъде дойдоха бебетата" -  автор Теодора Попова - Лазарова. Режисьор на спектакъла е Румяна Кралева; сценография, кукли и костюми - Лидия Атанасова; музика - Георги Минков.

СК „Джудо"- Бургас с призови места на турнир в Габрово

СК "Джудо" - Бургас се представи силно на турнир в Габрово като завоюва 1 златен, 1 сребърен и 2 бронзови медала.

Златното отличие  в кат.до 27 кг. завоюва Божилин Кизин, сребърен медал в кат.+38 кг. Стилян Плачков, а бронзовите медали Елена Желязкова в кат. 30кг. и Николай Лазаров в кат. 34 кг.

Това е отлично представяне на бургаските деца и добро начало за новата учебна година, коментираха от клуба.

В турнира са участвали общо 345 състезателя от 32 клуба от цялата страна. Специален гост на турнира е бил и министърът на младежта и спорта Красен Кралев.


18-годишният Мариян е загиналият в мерцедеса край Карнобат

Карнобатското село Черково потъна скръб след смъртта на 18-годишния Мариян Недялков. Младежът е погребан вчера от близките си, след като в петък загина в катастрофа след челен удар с внезапно изскочило на пътя диво прасе, пише flagman.bg.
Мариян е бил абитуриент само преди няколко месеца, завършил Професионалната гимназия по селско стопанство и лека промишленост в Карнобат. Младежът планирал да работи в чужбина, след като изкара шофьорска книжка у нас.
 Всички в селото описват Мариян като възпитан и усмихнат младеж и все още са в шок от трагедията. Неговите близки пък продължават да са в неведение относно причините за тежката катастрофа, за които в момента тече разследване.

10 задържани при спецоперацията на ГДБОП в Бургас

10 души са задържани при специализираната акция в Бургас, съобщиха от прокуратурата.
Операцията е по разследване на организираната престъпна група за изнудвания, чрез заплахи и физическо насилие, действала на територията на Бургас и Бургаска област. В нея участват служители на ГДБОП, Спецпрокуратурата и Криминална полиция при Областната дирекция на МВР.
До момента са извършени 40 претърсвания на недвижими имоти, автомобили, както и лични обиски.

Златната есен продължава с почти летни температури


През първата половина на седмицата температурите ще бъдат с присъщи за началото на септември и дори края на август дневни стойности. Високи ще бъдат и минималните температури. Постепенно понижение ще настъпи през втората и половина.
Днес ще бъде слънчево, с температури от 23 до 28 градуса. Ще духа слаб вятър от изток и югоизток.
Утре минималните температури ще са от 8 до 14 градуса, а дневните ще останат без съществена промяна. Ще бъде слънчево, а по-значителна облачност ще има над Североизточна България.

Ученици от бургаската IT гимназия спечелиха „Хакатон“ - 2019


1Възпитаници на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации спечелиха голямата награда на "Хакатон" - 2019. Те участваха с проект на мултифункционален робот, който прилага интелигентна система за напояване. Едновременно с това роботът измерва влажността и температурата на почвата и определя точното количество вода, което трябва да се използва.
Темата на "Хакатон" - 2019 бе "Създаване на приложения за синя икономика". По време на състезанието бяха коментирани актуалните тенденции за развитие в IT сектора от водещи български и международни лектори.
Акцент в презентациите бе проектът на Община Бургас на тема "Градове в действие към син растеж" (BluAct), финансиран по програма Urbact IIIДоц. Александър Димитров - ръководител на катедра "Екология и опазване на околната среда", представи лекция на тема "Кръгова икономика".

11 г. след убийството на шефа на "Гранити" делото бе върнато за ново разглеждане

Снимка: Bulphoto
Върховният касационен съд върна за ново разглеждане на Апелативния съд във Варна делото за отвличането и убийството на управителя на дружеството „Гранити“ Стоян Стоянов през 2008 г., съобщиха от пресцентъра на Върховния съд.
Тричленният състав на ВКС реши делото да бъде гледано от друг състав на въззивната инстанция от стадия на съдебното заседание, като решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Бизнесменът Стоян Стоянов бе отвлечен през пролетта на 2008 г. от Бургас, а през октомври 2009 г. трупът му бе открит край Обзор. Установено бе, че той е застрелян още в деня, когато е похитен. Петима бяха обвинени за отвличането и убийството на шефа на фирма "Гранити" - бившият съдия Галин Костов, бившият шеф на Агенцията за държавни вземания Станислав Михайлов и варненците Стоян Колев, Стоян Петров и Нено Стоянов.

Новините от днес и със задна дата