понеделник, 23 септември 2019 г.

Искаме да сме бедни германци, възкликнали те!

Катя СтояноваМладежи протестират срещу бедността в България  Определено е от Европейския съюз (ЕС), че гражданите достигат ниво на риск от бедност , когато живеят с по-малко от 60% от средната работна заплата, 801 евро за сам човек и 1683 евро за семейство с две деца. Най-засегнати остават хората без работа. Европейският съюз е един от най-богатите райони в света, но все пак 17% от европейците имат толкова ограничени ресурси, че не могат да си позволят основните неща, от които се нуждаят и най – ясно е  изразено това в България. Ние обаче не бяхме приети в общността по признак висок жизнен стандарт, а поради някакви други, все още не съвсем ясни съображения. Когато говорим за бедност обаче трябва да уточним как в развитите европейски държави интерпретират понятието бедност и какво означава понятието бедност в България. И защо българите биха предпочели да са бедни европейци, а не бедни българи. За целта ще направим един паралел между разбирането за бедност в България и същото в Германия.

Ваша чест, сагата "Дражев" започва да ни изнервя!

Юли 20 16:46:00  2010 Катя Стоянова/BurgasNovinite.BG

Предупреждаваме нашите читатели, че няма грешка! Братът / Г.К., 21 години/ и сестрата / Д.К., 24 годишна/ от бургаския комплекс «Изгрев», които около 05.00 ч. на 16.07.т.г. нападнаха служителите от Пето Районно управление «Полиция» - Бургас, като Г.К. избутваше единия от полицаите и нанасяше удари с лакет в областта на ръката и гърдите на втория полицай, а Д.К. ухапа втори полицай по ръката, са осъдени от Бургаския районен съд, както следва : Г.К. е осъден на лишаване от свобода за срок от 6 месеца - ефективно, а Д.К. – лишавено то свобода за срок от 6 месеца - условно. Припомняме, че спрямо братът и сестрата бе образувано незабавно досъдебно производство, като бяха привлечени в качеството на обвиняеми за оказване на съпротива и несъобразяване с полицейски разпореждания, нанасяне на леки телесни повреди и хулигански действия.

Зоомагазин с фризьорски салон "Йорки", ще се грижи за бургаските домашни любимци!

Четвъртък, 23 Август, 2018 9:44:55

Екип от млади и предприемчиви хора откри зоомагазин с богат асортимент с наличност от всичко необходимо за грижата за вашето кученце. Включена е и услугата за прическа на кученцата, като неизменна част за гижата за тях.

В магазина ще бъдете посрещнати с много внимание и любов към вашия домашен любимец, ето защо не пропускайте да се възползвате от услугите, които предлагат!

"Зоомагазин и фризьорски салон Йорки" се намира на дрес: Бургас, ж.к. Лазур, ул. Поморие 16
Телефон за контакти и въпроси: 088270 65 45

Българските футболисти, които оставиха следа в чужбина

Четвъртък, 29 Март, 2018 18:50:41

Risultati immagini per български футболисти''Fulham v WBA'' - Nick via Flickr (CC BY 2.0)
България е раждала и ще продължава да ражда изобилие от футболни таланти. През годините редица български играчи пробваха късмета си в чужбина, като някои от тях пожънаха забележителни успехи. За съжаление само няколко родни представители могат да се похвалят с наистина успешни кариери в най-големите първенства на Стария континент. Ето кои са те:

Любослав Пенев
Любо Пенев е един от най-разпознаваемите български футболисти. Той прави дебют за ЦСКА на 14 септември 1985 г. и забива 80 попадения в 101 мача с червения екип. През 1989 г. осъществява трансфер във Валенсия.

Световните Първенства И Бразилия - Какво Можем Да Видим На Модиал 2018?

1 Юли, 2018 17:25:38
Снимка: Официална страница на Мондиал 2018 във Facebook


Когато говорим за световни първенства по футбол, неимоверно името на един отбор изплува на първо място. Това разбира се е отбора на Бразилия, който е единствения национален отбор по футбол, който е взимал участие във всяко едно световно до момента. Освен този уникален рекорд, „селесао“ държат и друг много значим рекорд – те са отбора с най-много спечелени световни финали, а именно 5.


За никой не е тайна, че на всяко световно първенство, без значение от моментната форма на бразилците, те винаги са поставяни сред фаворитите на турнира. Съвсем логично, и Мондиал 2018 не прави изключение, като още преди неговото начало тима воден от Тите бе сочен за сочен за основен фаворит за спечелване на турнира.

От каквото се нуждаете, Fresko ще ви го достави у дома, бързо и безплатно

Понеделник, 23 Януари, 2017 10:08:26

С Fresko.bg ще спестите време! Бургазлии вече могат да заредят хладилника си онлайн. Да купят пресни зеленчуци, млечни, месни и рибни продукти, топли хлебчета, колбаси, ядки и бисквитки, необходимото за вашето бебе, дори храна за кучето или котето, козметика или други стоки.  Изберете си необходимото и ще ви го доставим у дома!

Вместо да се карате със съпруга и децата кой да отиде до магазина, или да тътрите тежки торби с продукти след уморителен работен ден, Fresko ще ви отмени и свърши всичко вместо вас. Това ще спести на вас или възрастните ви родители време, танцуване по тънък зимен лед през зимата или ходене под жарките лъчи на летен ден, както и пари за бензин, за да ходите с автомобил до големия супермаркет.

Намери най-добрите фирми в твоя район

Четвъртък, 29 Септември, 2016 9:33:53

Над 60 000 – толкова на брой са фирмите в най-големия и достоверен каталог в България www.firmenkompas.bg. В него компаниите са разделени в удобни категории – по браншове, по услуги и по градове, като може да се търси в определен диаметър, за да може лесно да избираш и да намериш най-добрите фирми в твоя район.

Всяка от компаниите в каталога има електронна визитка. В нея има пълното наименование на фирмата, точният адрес, имейл контакт, телефонен номер, както и местоположението с координати на карта.

Качествените оптики са във всеки град на страната ни

Четвъртък, 28 Юли, 2016 9:48:50


Качествените услуги, които гарантират по-доброто здравословно състояние на гражданите ни, са особено желани в последните години. Това се дължи на нарасналите нужди на хората от по-качествено обслужване, което да им гарантира и по-доброто им функционално здравословно състояние.


Една от услугите, които съчетават добрите медицински практики и дизайнерските решения за външния вид на хората, е свързана с дейността на оптиките. Те са предназначени както за хора, които изпитват определени проблеми със своето зрение, така и за тези, които желаят да подобрят своя външен вид и имидж. Подобни услуги се предоставят от оптика Варна, Русе, Бургас и пр.

Колко важна е профилактиката на колата

Сряда, 10 Август, 2016 11:43:32


Притежаването на автомобил предполага и по-цялостна грижа за неговото функционално състояние. Тази грижа съдейства и за по-голямата безопасност и сигурност, докато сме на пътя. Именно сигурността на пътя гарантира и по-спокойното шофиране, което предпазва всички участници в движението.


Един от начините да предпазим превозните си средства от непредвидена повреда е посещението на технически сервиз. И, колкото по-често посещаваме подобни сервизи, толкова по-голяма безопасност и спокойствие ще имаме, докато шофираме.

Транспортните услуги, които имат значение

Сряда, 10 Август, 2016 11:22:47


Дейността на различните транспортни фирми е повече от задължително условие, когато трябва да се осъществява ефективен внос и износ на определена продукция. Освен това, транспортните услуги и тяхното качество са белег за съответното развитие на икономиката в една държава.


За да бъде качествено обслужването на транспортните фирми е необходимо да бъде извършена своевременна доставка, която да е съобразена, както с конкретните изисквания на държавите, така и с потребностите на клиентите.

Всеки има нужда от впечатляващ външен вид

Четвъртък, 28 Юли, 2016 10:19:13


Всеки човек има определена нужда от повишаване на своя имидж. А без необходимия впечатляващ или подобрен външен вид, едва ли можем да си представим успехи, както в личен, така и в професионален план.


Един от начините да се постигне по-впечатляващ външен вид е и посещаването на съответните салони за разкрасяване. И докато за мъжете подобни салони не са особено желано място за разкрасяване, то за нежната половина на човечеството те са просто задължителна подготовка, преди определени празници или важни житейски събития.

Ник Бонев: Емигрирах в САЩ, за да помогна на моя баща да представи на света резултата от своите изследвания за рака, което в комунистическа България бе невъзможно

 
Сряда, 3 Юли, 2019 3:15:52 Интервю на Катя Стоянова/BurgasNovinite.BG
Това е ексклузивно, авторско интервю и препечатване без съгласието на автора е недопустимо! Допуска се само с изрично, писмено разрешение, при стриктни условия за публикация, без корекция.
alt

Николай Бонев е от онези хиляди българи, които са успели да избягат от оковите на комунизма в България и да се установят в свободна, демократична държава. Николай Бонев или за по - кратко Ник, е политически емигрант в САЩ от 1970 г. От клетката на комунизма успява да се освободи през българо-югославската граница.

- Г-н Бонев, каква беше основната причина, която ви мотивира да избягате от комунистическа България?

Основната и единствена причина да напусна България бе комунизма.
Да поясня. България по време на комунизма фактически беше един тотален, тоталитарен затвор, ограден с телени мрежи. Гранични зони ограничаващи достъпа до границите. Минни полета. И гранични войски гарантиращи непроницаемостта на затворниците - поданици на тази държава, извън този затвор.
В огромното си мнозинство хората в този тотален затвор-държава нямаха лукса да видят и сравняват как свободните хора живеят по света. Дори и радиопредаванията от свободния свят бяха заглушавани.
Отвращението от комунизма и престъпниците които поддържаха тази система даде сила, смелост и жажда за свобода на малцина хора дръзнали да преодолеят всички трудности по пътя към свободата. Като оркестрант и цигулар в пионерския/младежкия симфоничния оркестър на диригента Влади Симеонов имах този късмет да видя запада и свободния свят още на 15-16 годишна възраст. Голям процент от участниците в този оркестър напуснаха България. Първият който избяга беше нашия колега Роман Шаранков, който избяга на гарата в гр. Милано на път обратно за България след концертен тур. Друга моя огромна доминираща мотивация беше желанието ми да помогна на моя баща доктор Вълчо Бонев, лекар-хирург да се измъкне от този затвор и достави на света резултата от своите изследвания за рака.
  - Съжалявам, че ви връщам към тези събития, които не са били никак леки за Вас, но ще опишете ли как успяхте да преминете от другата страна?
Не виждам никакъв проблем да се връщам към тези събития в моя живот. Напротив много съм горд с резултата и успеха на моите продължителни 7-8 годишни усилия да се измъкна от комунистическия концентрационен лагер с други думи тогавашна България.
Моя финален и успешен опит да се измъкна от лапите на комунизма беше през 1969 г., октомври месец. Преминах Българо-Югославската граница близо до района на Връшка Чука. 12 дни в Югославия без документи. Преминах италианската граница в близост до Триест. И след това бях в лагера „Падричано” 42 дни. После в лагера „Латина”. След 8 месеца в Италия пристигнах в САЩ. Някой ден ако намеря време ще опиша подробно всички премеждия през които преминах по пътя в моя устрем към свободния свят.
- В предварителен разговор споменахте, че сте успели да напуснете България едва след четвъртия опит. Смятате ли, че е имало доносници в обкръжениети Ви?
Не е четвъртия. Успях едва на шестия. При първия ме хванаха на товарен 11,000 тонен кораб в средата на Варненския залив чакащ на рейд да бъде разтоварен, след 3 километрово плуване в ледената черноморска вода през юни месец. Който е плувал над 300 метра навътре от брега знае за температурите. Последва затвор. Съд. Присъда.
След затвора в последствие опитах да се включа в Средизимноморска екскурзия на кораб. Отказаха ми.
След това опитах екскуризя до Унгария. През Югославия. Отказаха ми.
След това опитах да се промъкна в Югославия по време на „събор” близо до Връшка Чука, които правеха, за да дадат възможност за среща на близки от двете страни на югославската граница. Този път границата беше охранявана и не успях да премина в югославско което на предишни събори е било възможно.

Измамена от 33-годишният Спас Мурджов: Жалко, че не е използвал интелекта си, за да направи кариера

12 Октомври, 2017 19:57:01  Интервю - Катя Стоянова, BurgasNovinite.BG

33- годишният Спас Мурджов, представящ се в интернет пространството като Александър Николов, за който днес стана ясно, че преди повече от 6 години е измамил и прокурори, но незнайно защо му се е разминало е измамил с голяма сума и Надя Димитрова, която разказа как е спечелил нейното доверие.

- Г-жо Димитрова ще разкажете ли от колко време познавате човекът, който Ви измами?

- Общувах интензивно с този човек от 5-6 години. С него имаме много общи приятели във фейсбук, които познавам лично. С него имахме близки мнения и виждания по много теми. Той през цялото време градеше впечатление, че е в много близки отношения с мои приятели.

- Как спечели Вашето доверие?

- Много умело успяваше да внуши, че се познава лично с всички с които общуваше. Формираше нагласи за доверие с високата си степен на ерудираност, грамотност и аналитичен ум. Едва ли някой е допускал дори за миг, че този човек гради фалшив имидж, за да се възползва в един момент от доверието, което е успял да спечели. Когато видях публикуваната информация за измамите си казах завиждат му, гледат да го омаскарят, още не можех да повярвам, че това е истина. Казах си, още един страхотен приятел оклеветен. При него всичко беше много добре премислено и премерено. Много добре се изразява, стои до теб по определена тема и се представя за сериозен съмишленик. Умее да води цивилизована полемика, сред измамените няма случайни хора, а такива, които следят световните новини, правил е прогнози за Макрон, по - грамотен е и надминава по знания и информираност много от хората, които познавам.

Поетът Благой Димитров: Аз бях единствен, който гласува против отнемане Нобеловата награда на Солженицин

Интервю на Катя Стоянова, BurgasNovinite.BG


За квинтесенцията на онези времена - умението да се противопоставиш по виртуозен начин, но въпреки това, да бъдеш санкциониран от системата заради своята интелигентност, както и за други неща, ще си припомним с поета Благой Димитров, един от най - скромните и в същото време отличил се сред много други със своята смелост да заяви несъгласие с  неприемливи за неговата почтеност възгледи. Да, дързостта да се опълчиш на несправедливи решения, но с партиен печат тогава се наказваше.

- Г-н Димитров, скоро отпразнувахте Вашата 85 - годишнина, каква житейска равносметка си прави човек на тази почетна възраст?
- Ами, остарял е и се опитва да си дава кураж.

- Бих искала да Ви върна назад във времето, където да потърсите дали някога, като дете сте си представял, че един ден ще се отдадете на словото и неговото тайнство и ще градите бъдеще от това.
- Никога не съм си го мислил. Съдбата го нареди.

- Ще разкажете ли какво Ви свързва с Исперих, градът, който носи името на Хан Аспарух?
- Бях учител там. Имах незабравими спомени с моите ученици. Времето ми с тях бе изключително пълноценно. Много ме разсмиваха, забавлявахме се в часовете, взаимно се обичахме.

- Ако направим още една ретроспекция, смятате ли, че има нещо, което сте искал да напишете, но по една или друга причина не сте го сторил?
- Не. Каквото съм искал да напиша, съм го написал. Всичко е казано, няма повече, какво да се изкаже!

- Вие сте автор на десетки поетични сборници, сред които “Здравец на балкона” (1978), “Живот за почит” (1988), “Брутални години” (1996), “Белег от граница” (2002), “Пространство” и др., а през юни 2015г. Ви присъдиха наградата Кирил Христов, какво означава тя за Вас?

Бургазлия стана най - добрия тийнейджър по културизъм в цяла Британия

30 септември 2016  Интервю на Катя Стоянова/BurgasNovinite.BG


- Денис, първо искам да Ви честитя наградата, бихте ли пояснил за нашата аудитория каква точно е тя и какво означава това постижение за Вас?

- Благодаря ви много за вашето поздравление, означава много за мен. Самата награда е титлата като най - добрия тийнейджър във цяла Британия по културизъм във самата състезателна федерация БНБФ, и тя означава много за мен тъй като съм вкарал много време във приготвянето на моите ястия, тренировки и пътешествия до Шотландия. И лично за мен тази награда е нещо със което мога да се гордея че съм я спечелил.

- Денис, ще разкажете ли какво Ви мотивира да се занимавате с този спорт?

- Моята мотивация идва от награждаването на самия спорт. След всичките подготовки и лишаване от многобройни храни, просто като видиш как всичко се комбинира във този свършен продукт (тялото) всичката тази чиста мускулатура, и изчистено тяло без почти никакви мазнини ме кара просто да искам да го продължа, макар и да ме изморява.

- От колко време тренирате, още когато бяхте в България ли започнахте или от както сте в чужбина?

Адвокат Анна Попова: Безпардонно се нарушават права и на жертви на престъпления и на нарушители на закона

Сряда, 8 Юни, 2016 13:45:30   Автор на интервюто - Катя Стоянова, BurgasNovinite.BG

  - Адвокат Попова, на 5 т.м. бяхте защитник на един от обвинените за участие в организирана престъпна група в Бургас. Обвинението бе на Специализираната прокуратура и в Специализирания съд в София бе четена мярката  за неотклонение на обвинените. По време на съдебното заседание стана ясно, че върху друг обвивен е оказвано психическо и физическо насилие. Бе допуснато, че такова е оказвано и върху защитен свидетел, който също е с обвинение. Във връзка с това, въпросът ми е, ако бъде доказано, че обвиненията на задържаните са на базата на насилствено взети показания същите могат ли да бъдат оспорвани?
-  Основен принцип в наказателното право е невинността до доказване на противното. Следвайки този принцип обвиненото в престъпно деяние лице може да участва лично в процеса. Има право както да се запознава с доказателствата, на които се базира обвинението, така и да ги оспорва, да прави искания, бележки и възражения. Следователно обвиненото лице е нормално да оспорва доказателствата, на които се базира обвинението, надеждността на свидетелите и начина на събирането им. Друг е въпроса, че по конкретния казус бяха изнесени данни за насилие спрямо едно от обвиняемите лица, но това трудно би се доказало, ако същото не е освидетелствано своевременно.

- Какво означава да има неоспорими доказателства?

 - Както казах по- горе доказателствата винаги могат да бъдат оспорими, но друг е въпроса основателно ли е възражението. В един много ранен етап на досъдебна фаза обвинението събира доказателства за подкрепа на тезата си, по всякакви начини.

Андрей Ковачев: Популисти сеят евронихилизъм, но не предлагат нищо по - добро от ЕС

Понеделник, 9 Май, 2016 17:30:43 Интервю на Катя Стоянова, BurgasNovinite.BG

Евродепутатът Андрей Ковачев, Председател на Съюза на Европейските федералисти в България  организира публична дискусия с дипломати на тема „ЕС пред избор: по-силен политически съюз или упадък”.

Дискусията бе организирана по случай Деня на Европа от Европейското движение и Съюзът на европейските федералисти съвместно с Информационното бюро на ЕП в България се проведе в Информационния център на Министерство на отбраната. Подтемите, които бяха дискутирани са три. С евродепутата Андрей Ковачев от ЕНП/ГЕРБ  проведохме кратък разговор в който се опитахме да внесем пояснения по тях, но първо ще се спрем на основната тема на дискусията „ЕС пред избор: по-силен политически съюз или упадък”.

- Честит Ден на Европа, г-н Ковачев!  Какво е най - важното послание, което трябва да чуят европейските граждани днес?

- И аз оправям поздрави за Деня на Европа, но искам да напомня, че днешният ден освен празник на Обединена Европа е и ден на памет за ужасите, случили се през XX век. и, че ЕС е гарант никога повече да не се стига до война. Това е най - важното.

- Г-н Ковачев, с основната тема на дискусията сякаш бихте камбаната и давате сигнал, за сериозна опасност защото в нея присъства съмнение за упадък. Пред сериозна заплаха ли е Европейския проект и наистина ли стои пред дилемата укрепване или упадък, не е ли тъжно в Деня на Европа да обсъждаме реална опасност за европейския проект?

- Европейския съюз е създаден след много войни и кръвопролития и е инструмента гарантиращ, че след Втората световна война никога повече това няма да се стига до подобни кръвопролития. Разширяването му след падането на Берлинската стена също допринася да не се стига до войни на континента. Много често, особено младите поколения, приемат тези ценности като мира, толерантността, просперитета, свободата като даденост и като клише, а то не е клише, а е важна част от нашия живот за която ние всеки ден трябва да се борим.

Андрей Ковачев: Дали г-н Миков се е обявявал срещу преследването на представители на националсоциалистическия режим?

Четвъртък, 16 Юли, 2015 9:08:27  Интервю на Катя Стоянова - BurgasNovinite.BG

Андрей Ковачев е депутат в Европейския парламент за втори пореден мандат и член на председателството на Европейския парламент. Има диплома по биология от университета в Саарланд, Германия, където е защитил и докторат. Зам.-председател на Съюза на европейските федералисти и председател на българската секция на организацията. Заместник-член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните. Квестор на Европейския парламент. Владее 6 езика. Евродепутат от Групата на ЕНП/ГЕРБ.

- Г-н Ковачев, 25 г. след т. нар. промени депутатите от парламентарната правна комисия решиха, че трябва да отпадне давността за извършените по това време престъпления. Това стана с поправки в Наказателния кодекс. Обърнахте ли внимание, че тази новина беше неглижирана от страна на много български медии?
Не съм обърнал внимание колко български медии са отразили приемането на законопроекта от Комисията по правни въпроси на Народното събрание. Надявам се, че ако действително много от тях не са го направили, то това не се дължи на умишлено неглижиране, а по-скоро на изчакване преди окончателното приемане на текстовете в пленарна зала. За съжаление видяхме, че подобни законодателни промени бяха внасяни неколкократно през последните години, но не успяваха да се случат заради блокирането им от политическите наследници на комунистическия режим. Не е тайна обаче, че бившата комунистическа номенклатура има сериозно влияние в медиите и ги използва, за да защитава своите позиции или да прокарва своите интереси.
- Представителите на "Атака", НФСБ и БСП отказаха да подкрепят тази поправка. Даже, според лидера на БСП, г-н Миков законопроектът нямал никакъв юридически смисъл и (цитирам), бил претоплена манджа. Какво послание се съдържа в  липсата на желание престъпленията на комунистическия режим да не бъдат осъждани?

Андрей Ковачев: За ефективна реформа в сектора здравеопазване е нужна политическа воля и смелост

Петък, 9 Януари, 2015 2:05:40  Интервю на Катя Стоянова, BurgasNovinite.BG

Андрей Ковачев е депутат в Европейския парламент за втори пореден мандат и член на председателството на Европейския парламент. Има диплома по биология от университета в Саарланд, Германия, където е защитил и докторат. Зам.-председател на Съюза на европейските федералисти и председател на българската секция на организацията. Заместник-член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните. Квестор на Европейския парламент. Владее 6 езика.
Евродепутат от Групата на ЕНП/ГЕРБ.- Г-н Ковачев, твърди се, че България губи милиарди евро за здраве от Европа. Това така ли е и каква е причината? Какви стъпки трябва да бъдат предприети за преодоляването на този проблем?

Средствата, до които България има достъп благодарение на членството си в Европейския съюз (ЕС), могат да бъдат използвани и за инвестиции в здравеопазването - напр. за рехабилитация на сгради, за закупуване на медицинска апаратура. Усвояването им обаче минава през подготовка на проекти, съобразени с нуждите на здравните заведения и приоритетите на европейските програми, по които се отпускат средствата. В този смисъл загубите или ползите за България зависят от управлението на болничната мрежа и на самата ни система на здравеопазване.
- В края на миналата година Вие бяхте избран за член на Надзорния съвет на първата в Европа платформа за партньорство на здравните организации с институциите на Европейския съюз. Целта на това партньорство е подобряване на достъпа на пациентите до качествено здравеопазване. Какви ангажименти Ви предстоят във връзка с това?
Досега в сферата на здравеопазването подобно нещо не е правено! Партньорството представлява платформа за прозрачен диалог на пациентите, лекарите, сестрите, производителите на медицинска техника и лекарства. Основната му цел е да работи заедно с институциите на ЕС за улесняване на достъпа на пациентите до качествено здравеопазване и преодоляване на неравенствата между страните-членки на ЕС. Не е случайно, че инициативата тръгна от България, където пациентите срещат най-големи трудности. Българската Национална пациентска организация и Европейският форум, с които работя активно, са лидери на проекта. Предстои в края на месец януари в Европейския парламент да бъде създадена и Група от евродепутати, която ще играе ролята на мост между предложенията, които ще се раждат в рамките на Партньорството, и процеса на взимане на решения в Европейския съюз. Участието на новия еврокомисар по здравеопазване г-н Витенис Андриукайтис в събитието (27 януари - бел. ред.), на което ще бъда домакин, е знак за подкрепата, която Европейката комисия дава на Партньорството и Групата от евродепутати, които ще работят за преодоляване на здравните неравенства в Европа чрез политиките на ЕС.
- Евродепутатите подкрепиха Ваша идея Европейската комисия да разработи надеждни методи за измерване на специфичните за страните-членки проблеми в достъпа до качествено здравеопазване. В рамките на какъв период от време може да се очаква разработването на тази методика?
Бих искал да уточня, че идеята не е само моя - в началото на миналата година с мои колеги, евродепутати попитахме Европейската комисия (ЕК) какви непосредствени мерки би могла да предприеме, за да подпомогне усилията на страните-членки в преодоляването на проблема със здравните неравенства.

Андрей Ковачев: Триъгълникът политика-икономика-медии стана очевиден през последните години

Петък, 28 Ноември, 2014 16:14:23  Интервю на Катя Стоянова - BurgasNovinite.BG
Д-р Андрей Ковачев е български евродепутат от Групата на ЕНП/ГЕРБ- Д-р Ковачев, свободата на медиите в България се оказа на критично място в последните изследвания на специализирани организации правещи тези оценки. Смятате ли, че дефицитът на независими медии в страната ни е една от причините за непрочетената докрай страница за престъпленията на комунизма и неговите рецидиви в настоящето ни?

Преходът за съжаление бе оркестриран от Българската Комунистическа партия, преименувала се на БСП. Бившите комунисти и мрежата им за контрол и терор "Държавна Сигурност" имаха една голяма цел и я постигнаха - да трансформират политическата си власт в икономическа. По този начин те продължиха да контролират на моменти ключови, а често и почти всички основни бизнес канали, медии и институции. Това задаваше тон в обществото дълги години и до голяма степен продължава и днес. Ето защо не е изненада, че определени новини не виждат бял свят, а други важни анализи изобщо не биват правени. Обективният прочит на най-новата ни история за съжаление бе подменен с комунистически митове, разпространявани от медиите.

Андрей Ковачев: Превъплъщението на бившата висша номенклатура на ЦК на БКП и техните семейства в "изрядни демократични капиталисти" води до липса на справедливост

Сряда, 27 Ноември, 2013 12:42:08
Интервю на Катя Стоянова
Д-р Андрей Андреев Ковачев е български политик, евродепутат, федералист и председател на българската делегация в групата на Европейската народна партия в Европейския парламент. Той е председател на Съюза на европейските федералисти в България, а през 2011 г. става и заместник-председател на Съюза на европейските федералисти, базиран в Брюксел. В началото на 2012 г. Андрей Ковачев е избран за заместник-председател на Комисията по външни работи на Европейския парламент.  Роден е на 13.12.1967 г. в София

- Г - н Ковачев,  от 2011  подпомагате интернет сайт, който се разви като един от най-сериозните източници на информация за изследване на бившата "Държавна сигурност" и комунизма в България,  това означава ли, че сте особено чувствителен към темата и съпричастен към събития обвързани с нея?


- Всеки българин е обвързан за съжаление с темата за комунизма и неговият репресивен апарат, тъй като директно или косвено почти всяко семейство в последните три-четири поколения в България е било повлияно от решенията и действията на БКП и ДС. Що се отнася до мен и семейството ми - ние също сме били обект на наблюдение от страна на ДС.

-  Конституционния съд (КС) обяви лустрационни  текстове, забраняващи заемане на дипломатически длъжности от бивши сътрудници на ДС за противоконституционни и несъответстващи на международните договори като се позова на практика на Съда в Страсбург и реши, че  ако бъдат лишени от тази възможност това ще представлява дискриминация спрямо тях. Това стана в резултат на конкретни аргументи  предоставени от представители на Институт за Модерна Политика  (ИМП). Смятате ли, че с този акт на Конституционния съд казусът за ДС и дебатът по темата се обезмислят?

- Дебат по темата трябва да има до тогава, до когато не станат ясни всички факти и докато не се спре умишленото разпъване на политически чадър над хората, отговорни за множество действия ограничаващи и директно нарушаващи правата на човека в България преди 1989г. Това важи също действията им – на комунистическата номенклатура и изпълнителите на заповедите им от ДС – за времето на прехода към демокрация. Този процес е дълъг и монополизирането на която и да е част от обществения живот от сенките от миналото е спънка за европейското развитие на България.
Конституционният съд е политико-правна институция, с чийто решения разбира се сме длъжни да се съобразяваме. Важното в случая е, че има политическа воля, такива лица, свързани с ДС да не се номинират за висши позиции в държавата.

Валентина Станкова: Домашното насилие е един сериозен проблем в обществото в днешните тежки времена

Петък, 11 Януари, 2013 16:15:03
С Валентина Станкова от Център за превенция на насилието и престъпността
в Бургас разговаря Катя Стоянова.
- Г-жо Станкова тежка ли беше дейността в Центъра за превенция на насилието в Бургас през изминалата 2012 г.?

 - За съжаление през миналата година имаме три смъртни случая на жени, които са убити от своите съпрузи. Случи се през лятото, месец август, и е  показателно за това , че домашното насилие ескалира и пак за съжаление става все по-тежко и по- тежко.

- Колко души са потърсили помощ или консултация от специалистите в центъра?

 - През изминалата година  специалистите в центъра са консултирали 304 души, потърсили помощ в следствие на упражнявано насилие, което е значително повече в сравнение със случаите през предходните години. 259 от консултираните клиенти от тях са жени, а 45 мъже. С тях са проведени 510 консултации и са подготвени 88 молби за защита с изискване за ограничителни мерки, които са подадени към районен съд Бургас.

- Тази статистика е повече от тревожна. Какви са според вас основните причини за възникването на семейни конфликти и проявите на насилие?

- Да статистиката е тревожна. Домашното насилие е един сериозен проблем в обществото особено в днешните тежки времена на икономическа криза, което се оказва и една от основните причини за проблемите в семейството. При два от случаите на убийство при домашно насилие жените не са пожелали да подадат молби за ограничителни мерки и не са сезирали за упражненото насилие. Това се случва често и проблемът остава в семейството между съпрузите като не се сигнализират социалните служби и специалисти, които работят с подобни проблеми. В третия случай въпреки наложените ограничителни мерки към насилника с мярка дистанция, с цел да бъде отстранен от семейното жилище той въпреки това влезе в жилището на жената и точно на рождения и ден я уби. Това е случая с Виолета от Сарафово. Нашият екип юристи решиха по този случай да се сезира и Страсбург.

Van Gelo, очарователният бургазлия, танцуващ като бог и който е....медиум

Неделя, 2 Декември, 2012 21:26:51
Интервю на Катя Стоянова
Tosho van GeloТодор Радев Вангелов е роден в Бургас, 1969 година. Занимава се с балетно изкуство от десет годишен. Започнал в школата на бившия профсъюзен дом, в класа на Дора Вариева. След това продължава в школата на бургаската опера при Павлина Иванова и там започва работа като артист - балет.
    Танцувал е във всички възможни спектакли на сцената на Бургаска държавна опера, следва музикален театър в София, а след това минава и през висшата школо на балет "Арабеск"
    1996 г. емигрира в Испания. Три години живее нелегално докато успее да оправи документите си. Междувременно танцува в балетната компания на Валентина Летова, прима балерина на "Киров театър". Танцува и в Италия, в балета на Fredy Franzzuti, "Balleto del sud",  в  "Ballet costa del sol",  "All dance" и идва времето, когато създава своя собствена трупа, живее в Малага, Испани и до днес е Директор на  "Antakarana producciones". Занимава се с преподаване на йога, рейки и медитация. Занимава се с хореография и прави хореографията на Мис Малага, Линда Малага. работил е и с Teatro Cervantes - Malaga. Работи с  Teatro Lirico D'Europa - Jenny Kelly Productions на Жоро Лалов в САЩ. Скоро е бил в търновския театър и е работил с Руми Маркова. ...Той е ясновидец и медиум. Артистичното му име е Tosho van Gelo.

- Г-н Вангелов, чудех се с кой въпрос да започнем и да си призная избирайки за начало на нашия разговор  нажежаващият емоциите испански танц фламенко, вместо нещо свързано с Вашия творчески и личен живот проявявам лек егоизъм, но съм луда по този танц! В този танц има съдържание на много адреналин и Вие ли го възприемате като такъв?- Фламенко е начин и стил на живот, наложено от гитанос циганите. В Андалузия са най - добрите танцьори. Пътуват по цяла Европа и Америка и никой, никога не може да се насити да  гледа това изкуство, както и аз. Фламенко е чувства и истина и пресъздава реалността на самия живот.

Стефан Гамизов: Закон за лобизма не би решил никой проблем в дълбочина! България живее в безвремието на отминаването с презрение на всяка писана норма

Интервю на Катя Стоянова
Стефан Гамизов
: Предприемач в областта на енергетиката в Югоизточна Европа и основател на Гражданска Лига на България-организация практикуваща граждански натиск срещу действия и бездействия насочени срещу общественият интерес.
С г - н Гамизов коментирахме липсата на Закон за лобизма и обществената ползата от такъв закон, в контекста на настоящата политикоикономическа и обществена ситуация.

Катя Стоянова: Г - н Гамизов, в България непрекъснато наблюдаваме прояви на силни лобистки интереси, кой е най - драстичния казус според Вас? Как мислите, защо всички които идват на власт правят заявки, че Закон за лобизма ще бъде приет, но в последствие забравят за тази си отговорност? В същото време държавата губи сериозни пари от данъци, от нерегламентирана лобистка дейност.

Стефан Гамизов: Държавата не е важно, че губи. И е така, защото и да не го загуби, чиновниците ще го откраднат. Важно е, че губи общественият интерес в лицето на обикновения гражданин. Друг  въпрос е, че този гражданин не разбира и не иска да разбира от сложни икономически престъпления. Най-големият и грозен лобизъм в България е лобизмът на дипломати който стига до брутален натиск, за да не се прекрати дългосрочният договор за изкупуване на ел.енергия в Марица Изток 1. Той е незаконен, ограбващ гражданите, създаващ условия за нарушаване на закона, развращаващ политическата класа. Но въпреки това дипломатите от т.н. ни западни съюзници са готови да газят върху трупове на съдби заради него. И това за едни 4 милиарда евро.

Катя Стоянова: Смятате ли, че в България има ресурс от специалисти, които да вършат професионално такъв вид дейност, ако има Закон за лобизма?

Стефан Гамизов: Да. Аз съм един от тях. Смятам, че мога безпроблемно да различа кое е полезно и кое уврежда общественият интерес. И също така съм способен да убеждавам с голям успех.

Катя Стоянова: Този дефицит в корпуса на правната ни система  дава ли възможност на държавата в лицето на нейните ведомства и институции да се намесва безкомпромисно в частните пазарни отношения?

Една разтърсваща изповед за полицейско насилие и медийна съпричастност към институционално безчинство

Интервю - Катя Стоянова - BurgasNovinite.BG
Четвъртък, 29 Ноември, 2012 19:27:56
Иван Димитров e българИван Димитровски публицист и правозащитник. Водил е няколко телевизионни предавания, автор е на редица материали, засягащи правата на човека в България.За телевизионните зрители е предимно известен като “дясната ръка на Хачо Бояджиев” – големият, български режисьор, починал наскоро.
Повод за срещата ни с общественика и журналиста е интересния факт, че на злокобната дата 27 януари, 2006 година – деня , в който зверски бяха изнасил
ени и убити сестрите Белнейски, без никаква причина отрядите на ГДБОП , които трябва да се борят с тежките престъпления и да пазят децата на България, вместо да са в Пазарджик , се оказват в дома на г-н Димитров.

Г-н Димитров, бихте ли ни разказали какво се случи с Вас на трагичната дата?

- Ако трябва да Ви отговоря с едно изречение, то мога да кажа съвсем отговорно, че в моя дом се случи това, което великия, български режисьор Методи Андонов е показал в гениалния си филм “Козият рог”.
На 27.01.2006 година между 14 и 15 ч, ТЕЖКОВЪОРЪЖЕНИ подразделения на МВР, екипирани с предпазни щитове и облекла, предполагащи, желание и за взривяване.
Без да позвънят на входната ми врата, започват зрелищно разбиване с готовност за взривяване на същата.Без да знам какво става, чувайки тътена, ставайки от следобеден сън, абсолютно сам и беззащитен, скочих от леглото и се затичах към вратата да видя какво става..., чувайки вулгарни викове “ПОЛИЦИЯ, ОТВАРЯЙ...” и вече започнал процес на разбиване на металната врата, аз започнах да крещя “ Отварям, моля не разбивайте вратата”. Никой от вън, въпреки, че ясно ме чуваха не се съобрази и разбиването продължаваше, за да може зрелищно да се заснема от камери на ПРЕСЦЕНТЪРА НА МВР. Аз се опитвах да отключвам вратата без тогава да съм знаел на какъв риск се подлагам и каква ТЕЖКОВЪОРЪЖЕНА банда стои от другата страна на вратата. За щастие само с помощта на Бог и факта, че металната врата на дома ми беше заключена само с едно завъртане на ключ, ме е спасило тя да не бъде взривена и аз да загина...

Лъже ли данъкоплатците общественият посредник на Община Бургас?

Сряда, 8 Август, 2012 8:09:30
На 24.07.2012, за четвърти път Общински съвет - Бургас, с мнозинство на съветниците от ГЕРБ обявява конкурс за обществен посредник на общината. За четвърти път общинските съветници от комисиите разглеждащи документи на кандидати за длъжността си получават парите за фалшива дейност. За четвърти път с неизбирането на обществен посредник мнозинството на ГЕРБ преназначава стария обществен посредник, тъй като законът гласи, че при неизбиране на нов обществен посредник от съветниците остава стария. По тази схема старият обществен посредник, избран от мнозинството на Йоан Костадинов вече изкара втори мандат.Изпратихме писмо на Снежина Маджарова за иницииране на промяна в правилника за дейността на обществения посредник, която да изолира тази порочна практика, но явно никой не иска такава промяна да настъпи, тъй като нищо не е предприето.
---------------------------------------------------------------------------------
Интервю - Катя Стоянова
20 декември 2011
Днешната дата и първата за тази година сесия на Общински съвет Бургас ще останат в историята на ГЕРБ - Бургас  с извършването на един срамен акт. На днешното заседание, за разглеждане и гласуване беше внесена от Снежина Маджарова - председател на Об. съвет Бургас, докладна записка за избор на нов обществен посредник на Община Бургас.  Кандидатите бяха трима   - настоящият Таньо Атанасов, Атанас Попов и Лиляна Ганчева - Шарапанова.

Първата срамна постъпка на съветниците на ГЕРБ беше, че копирайки методите на предходния общински съвет на Йоан Костадинов гласуваха изборът за обществен посредник да бъде чрез тайно гласуване. Може би се срамуваха да бъдат заснети от камерите на журналистите как вдигат ръка в подкрепа на един отговорник за политическата пропаганда на БСП, какъвто е бил дълги години Таньо Атанасов, настоящия обществен посредник, избран с мнозинството на предходния общински съвет, в който преобладаваха хората на БСП, а самият Таньо Атанасов беше общински съветник на БСП. Беше избрана комисия за тайно гласуване, но преброяването установи, че в залата има само 38 съветници. След провеждането му се оказа, че са гласували всичките 38 съветници, но 11 от бюлетините са невалидни. За Таньо Атанасов бяха гласували 21 съветници, за Атанас Попов - четирима, а за Лиляна Шарапанова - двама.

Журналистиката няма отрицателни черти

 14.02.2011 /12:18 | Автор : Марияна Панайотова | Източник: СБЖ
В това е убедена Катя Стоянова, основателка на "Бургас-новините бг" ЕООД и едноименната независима новинарска медия www.burgasnovinite.bg.
Учила сте Социални дейности и Журналистика. Защо и какво Ви накара да се занимавате основно с журналистика?

Завършила съм журналистика, но за един журналист не е достатъчно да разпознава различните жанрови форми и да има езикова култура и да знае как да напише един силно експресивен текст чрез пресупозитивна система.  За да бъде максимално обективен журналистът трябва да познава отлично структурата и системите на обществото в което живее и като цяло как е устроен света около него. Трябва да умее да отличава различните социални групи и техните специфични характеристики.

Познаването на обществената стратификация и тенденциите за нейното формиране, на дисциплини,  като социология, статистика и демография, макро и микроикономика, социална психология и други психологически направления, дават на журналиста незаменими знания и умения чрез  които да анализира голям диапазон от събития. Това е начин да си ефективен и полезен на обществото. Социалните дейности представляват интердисциплинарна наука, която произвежда журналиста в един изключителен социален мениджър, способен да формира гражданско общество. Липсата на активното и реагиращо гражданско общество е големият проблем на България.

Кои  са положителните и отрицателните черти на тази професия?

Ставри Калинов : Истината да целунеш е страшно нещо !

Автор/Катя Стоянова

Ставри Калинов е сред 100-те най-изявени, международно признати български личности - учени, творци, икономисти, които притежават "Сертификат за принос за развитие на страната". ВИДЕО

Лични асистенти все пак ще има - гледайте видео интервюто с Диана Видева, директор на Дирекция "Социално подпомагане" - Бургас

10. 20. 2010
Интервю на Катя Стоянова

Писателят Славчо Чанев: Където и да съм се чувствам кръвно свързан с Бургас и морето

19 декември 2010 
Интервю - Катя Стоянова 

         Какво казва за себе си  писателят, поетът, краеведът и общественикът Славчо Чанев.

В пътепис от 1785 година френският граф Д'Отрив пише: „Сигмен е най-ужасното селце в България и в целия свят“... Но аз съм роден през 1956 година в най-прекрасното селце в България и в целия свят – Сигмен, Бургаско! Мама и татко ми разправяха, че ме били извадили с кош от морето, затова където и да съм, се считам кръвно свързан с Бургас и морето...
Родителите ми са обикновени селски хора – добри, любвеобилни и природно интелигентни. Баща ми Чаньо се спомина неотдавна. Майка ми Въла е жива и здрава, до ден днешен чете с молив в ръката – така и аз съм научен. От дете помня и наставленията на баба ми Мария: „Славче, няма да ми даваш да казвам „оти“. Оти, бабо – питах. Защото „оти“ е чужда дума“ – казваше баба. Дядо ми Димо е бил фелдфебел в 24 черноморски пехотен полк. Изкарва на фронта от 1912 до 1918 година и оставя свои записки за войните...

Атанас Радойнов: Пътят към европеизирането на отношенията между България и Македония минава непременно през културното

Юни 28 10:08:15  2010 Интервю на Катя Стоянова/Редакция Теменуга Захариева

Почетният гражданин на Бургас Атанас РАДОЙНОВ е емблематична фигура не само в бургаското и национално културно пространство, а в по-широк периметър е и посланик на българското слово отвъд пределите на държавата ни. Доказателство за това е преводът на македонски език на най-новата му книга „Крайпътен огън”, която в началото на юни 2010 г. бе представена пред интелектуалния елит на Скопие и Охрид.
Атанас РАДОЙНОВ e роден на 21 януари 1934 г. в с. Горска поляна, Боляровска община. Завършил е Българска филология във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Живее и твори в Бургас. Бил е художник по промишлена естетика, окръжен кореспондент на "Кооперативно село" и "Земя", както и главен редактор на местния вестник"Победа”.Живее и твори в Бургас. Член е на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти. Дългогодишен издател и главен редактор на в. „Автограф”, съвместно издание със Съюза на българските писатели, в момента активната му журналистическа дейност продължава с издаването на в. „Бизнес фокус”.
Автор е на книгите:

Д-р Eлка Попова: Не е нужно да е помпозно, не е нужно да се тръби навсякъде, когато правиш едно добро

 Интервю/Катя Стоянова/BurgasNovinite.BG

Д-р Eлка Попова: Не е нужно да е помпозно, не е нужно да се тръби навсякъде, когато правиш едно добро

На вниманието на аудиторията на Бургас новините БГ днес представяме д-р Eлка Попова, председател на бургаската дамска организация „Lions club” – Бургас. 
Д-р Недялка Попова е родена в Бургас , израснала е в родния си град, завършила е училище „Братя Миладинови, след това – Английска гимназия, висшето си образование получава в Медицински институт – Варна. Работила съм по разпределение в Детско отделение – Карнобат, след това – в Детско отделение – Бургас,  е момента  работи като педиатър в Бургас в ДКЦ.
·       Д-р Попова, разкажете ни повече за себе си във Вашето качество на лекар, майка, съпруга и включително и председател на дамски „Lions club” – Бургас.
Педиатър съм, това е една моя детска сбъдната  мечта, нещо, което пожелавам на всеки, през целия си живот съм мечтала да бъда точно педиатър, работя с огромно удоволствие. Имам двама синове – единият  учи медицина, другият – кандидатства тази година, завърши Немска езикова гимназия, и двамата ми синове  са завършили тази гимназия. Съпругът ми също е лекар, в отделението по анестезиология и реанимация в болницата, докторско семейство, общо взето,  много удовлетворено. Фактът, че и децата ни са се насочили в тази посока говори, че явно са видели, че това е професия, която носи удовлетворение и са решили, че е и тяхно призвание.

Духовната пътека на Ясен Голев - ,,Любовта във всичките и проявления"

 Интервю - Катя Стоянова, BurgasNovinite.BG
Ясен Голев е роден на 4 юли 1956 г. в гр. Казанлък. През 1975 г. завършва Художествената гимназия в гр. София, а през 1984 г. се дипломира в Художествената академия гр. София - специалност живопис в класа на проф. Добри Добрев. След завършването на академията е член на Ателието на младия художник и участва активно в художествения живот - в повече от 30 общи и колективни изложби у нас, международни конкурси, пленери и изложби на българското изкуство в чужбина - Австрия, Германия, Швейцария, Франция, Кипър, САЩ и др. В периода 1986 - 1990 г. води подготвителни курсове по рисуване и живопис за кандидатстване в Художествената академия към чит. "Славянска Беседа". Негови творби са притежание на НХГ София, галерии и частни колекции в САЩ, Япония, Австрия, Германия, Швейцария, Кипър и други. Работи предимно в областта на живописта. Член е на СБХ. Преподава живопис в Националната Художествена Академия София, и е собственик на галерия "КОНУС". Живее и работи в София.         
-          Г-н Голев, съприкосновението с Вашите маслени платна е едно своеобразно навлизане във Вашия вътрешен свят. Това, че успявате да споделите своите чувства и емоции с ценителите на изкуството, удовлетворява ли Вашата творческа натура?         

-           Да, действително всяко съприкосновение със което и да е                                          произведение на изкуството е като една протегната ръка  или     отворена врата към вътрешния свят на автора. Но аз по-скоро възприемам един такъв контакт повече като едно съвместно духовно приключение, отколкото като преднамерено търсене на удовлетворение,  поставящо розови очила на моето его.За мен като че ли е по-важно самото пътешествие, а не целта, защото именно по този начин се осъществяват и моите нови,лични открития. И в този смисъл творческата ми натура е удовлетворена всеки път, когато намеря спътници за моя влак.

-          Смятате ли,че понякога художникът е като отворена книга за своите почитатели?

- В определен смисъл това е така, когато художника е приел изкуството с тежеста на Христовия кръст, но в доста случаи в зависимост от стила и характера на посланията в творбата, емоционалноста както на автора, така и на зрителя част от идеята или цялата идея,  могат да бъдат тълкувани в различни варианти. Но аз определено мисля, че понятието „отворена книга за своите почитатели” трябва да носи един единствен знак и той се нарича откровение. Истинското изкуство не търпи фалша, там няма къде да се скриеш. Една картина, окачена вече на стената,  не оставя място за никакъв компромис.

Новините от днес и със задна дата