понеделник, 2 декември 2019 г.

БНБ: Внимавайте с избора на услуги при банкирането през интернет

 
При банкиране по интернет да се внимава при избора на услуги, призовават от Българската народна банка. Един от основните съвети е да бъдат добре сравнявани всички такси за съответния продукт.

От Централната банка съветват да избираме доставчици, които гарантират сигурността на личните ни данни, а личните ни акаунти за използването на продуктите да са защитени с пин-кодове, редовни актуализации и антивирусни продукти. Проверете дали услугите отговарят на вашите финансови нужди и възможности.

И друг ключов съвет, даван от Централната банка: На страницата на БНБ могат да бъдат намерени материали за различните видове банкови продукти като депозит и кредит, както и правата и задълженията, произтичащи от тяхното ползване. Централната банка предлага и основни съвети как да се защитите при избор на услуги за онлайн или мобилно банкиране.
Също така има списък с контакти на банковите институции, към които може да се обърнем в случай, че искаме да подадем жалба.

БНБ отбелязва, че във връзка с нарастващата популярност и зачестилите публикации, свързани с виртуални валути като биткойн (Bitcoin), Европейският банков орган издаде предупреждение за възможните рискове при купуване, държане или търгуване с виртуални валути. С текста на предупреждението може да се запознаете тук.

Българската народна банка се присъединява към изразената позиция от страна на Европейските надзорни органи относно увеличаващия се брой потребители, които купуват криптовалути без да са наясно с рисковете. Виртуалните валути като Bitcoin, Ripple, Ether и други показват екстремна нестабилност на цената си и ясни признаци на ценови балон.
Потребителите, които купуват виртуални валути, трябва да са наясно, че има висок риск и че могат да загубят големи суми или дори всичките си пари, които са инвестирали.

Новините от днес и със задна дата